Egypte

Egypte is het land van de eeuwenoude beschaving, de farao’s en piramides. In Egypte zijn 7 gebieden die staan op de lijst van Unesco werelderfgoed, zoals bijv. de piramiden van Gizeh en Cheops. Egypte ligt onder de Kreeftskeerkring en is een warm en droog land, de rivier de Nijl zorgt voor een groen gebied in een land met veel woestijn.  
 
Egypte is een republiek in het noordoosten van Afrika. In het noorden heeft Egypte een kust aan de Middellandse zee en in het noordoosten is het via de Landengte van Suez verbonden met het Sinaï Schiereiland, dat ook tot Egypte behoord, daar grenst het aan de Gazastrook en Israël, in het oosten is er een kust aan de rode zee, in het zuiden deelt het de grens met Soedan en in het westen ligt Libië. Egypte heeft een oppervlakte van 1.001.450 km²  en de hoofdstad is Cairo. Egypte is verdeeld in 27 gouvernementen, muhafazat  genaamd, met elk een eigen hoofdstad.
 

 

Gouvernement Hoofdstad
1 Alexandrië Alexandrië
2 Aswan Aswan
3 Assioet Assioet
4 Al Buhayrah Damanhur
5 Beni Suef Beni Suef  
6 Caïro Caïro
7 Ad Daqahliyah Al Mansurah
8 Dimyat Damietta
9 Fajoem El-Fajoem
10 Al Gharbiyah Tanta
11Gizeh Gizeh
12 Ismaïlia Ismaïlia
13 Kafr el Sheikh Kafr el Sheikh  
14 Matruh Marsa Matruh
15 Minya Minya
16 Al Minufiyah Shibin al Kawm
17 Al Wadi al Jadid Kharga
18 Noordelijke Sinaï El Arish
19 Port Said  Port Said  
20 Al Qalyubiyah Banha
21 Qina Qina
22 Rode Zee  Hurghada
23 Ash Sharqiyah Zagazig
24 Suhaj Suhaj
25 Zuidelijke Sinaï   El-Tor
26 Suez Suez
27 Luxor   Luxor  
28 Helwan Helwan
29 Zes Oktober   Zes Oktober  

 

 

Klimaat en landschap

Het grootste gedeelte van Egypte heeft een woestijnklimaat. Het heeft  milde winters, met soms wat nachtvorst en warme droge zomers met wel temperaturen tot 40 °gr. De lage luchtvochtigheid maakt de hitte iets dragelijker. Aan de kust in het noorden van Egypte heerst een mediterraan klimaat, hier is wat vaker kans op neerslag. In de maanden april en mei komen in Egypte regelmatig zandstormen voor, door de harde zuidenwind.