Mereltje in cameraland

In cameraland zijn er heel veel verschillende mogelijkheden, daarom deed ik een onderzoek. Wat zijn de verschillen tussen de digitale camera’s en wat sluit aan bij mijn verwachtingen? In deze review mijn ervaring met de Nikon Coolpix L820.

lelie

Al zolang ik mij kan herinneren was er voor mij de wens eens een goede camera te bezitten. Fotografie is een leuke hobby, waar je alle kanten mee op kunt, of je nu graag familiekiekjes maakt, de natuur in beeld neemt of een mooi gebouw. Ik gebruikte de goedkope wegwerp cameraatjes of de camera op mijn gsm, maar nu kreeg ik, met mijn verjaardag inzicht, het aanbod een camera uit te zoeken. Mijn speurtocht was begonnen!

Welke soorten camera’s zijn er?

Je kunt de camera’s indelen in 4 verschillende groepen:

 Compact camera: gemakkelijk mee te nemen en te gebruiken. De kwaliteit van de foto’s is beter dan die van de meeste telefoons en vaak kun je wat meer instellingen kiezen, passend bij de fotosituatie.

 Superzoom- of Bridge-camera: De camera heeft minimaal 10x optische zoom. Met superzoom haal je je onderwerp dichterbij zonder kwaliteitsverlies. Sommige superzoom-camera’s zien eruit zoals een compact model, dus nog steeds gemakkelijk mee te nemen in zak of tas. Andere modellen lijken qua vorm meer op de systeemcamera, deze worden vaak Bridgecamera genoemd. De camera’s hebben vaak een automatische stand, waarbij de camera de instellingen aanpast, maar ook een menu waar je zelf keuzes kunt maken.

 Systeemcamera: In model en kwaliteit vergelijkbaar met de spiegelreflexcamera, maar zijn kleiner doordat er geen spiegelhuis inzit. De systeemcamera heeft verwisselbare lenzen en een grotere sensor. Om de foto te maken kijk je op het lcd-scherm of door een elektronische zoeker, de camera heeft uitgebreide mogelijkheden om alles naar wens aan te passen.

 Spiegelreflexcamera: Een grote camera, door de aanwezigheid van het spiegelhuis, met verwisselbare lenzen. Je kijkt door een optische zoeker om je onderwerp vast te leggen. Bij deze camera’s kun je alles handmatig instellen en er zijn veel verschillende lenzen en accessoires te krijgen om een perfecte foto te maken.

Mijn wensen.

Ik wil graag onder verschillende (lichtdonker, binnen/buiten) omstandigheden kunnen fotograferen. De natuur zorgt bij mij altijd voor een inspiratiebron, daarom is het fijn wanneer er een goede zoomfunctie op de camera zit. Ook de kleine details vind ik prachtig, daarom zou een macrostand op de camera een pre zijn.

Verder moet de camera toch enigszins handzaam zijn en werk ik liever niet met allerlei losse lenzen. Losse lenzen moet je dan ook steeds meenemen en de apparatuur lijkt me gevoeliger voor stof e.d. tussen de lens en camera.

Ik wil wel graag zelf keuzes kunnen maken en experimenteren met instellingen. De bediening mag niet te ingewikkeld zijn, zodat je ook op een eenvoudige wijze leuke plaatjes kunt schieten.

camera nikon

De keuze is gemaakt:

Het is geworden een bridge camera: de met 30 x optische zoom en macrostand.

Enkele andere kenmerken: Resolutie: 16,0 megapixels, Scherm: 7,6 cm (3,0), VR-beeldstabilisator met beweegbare lensgroep, Full HD-video’s met 1080p, NIKKON-objectief met 30-voudige zoom (22,5 tot 675 mm) voor extreme groothoek- en super-teleopnames. De camera kan ook filmen en geluid opnemen.

Mijn ervaring:

De camera ligt lekker in de hand, hij voelt stevig aan met een goede grip, maar is niet zwaar. Hij oogt solide en degelijk, de lens is afgedekt met een speciale kap, tegen beschadiging en vuil.

De camera werkt op 4 alkaline batterijen. Voordeel hiervan: ze zijn overal verkrijgbaar. Met een setje meegeleverde batterijen kon ik de eerste 4 dagen experimenteren en ruim 240 foto’s maken. Ik heb erbij aangeschaft: Een setje oplaadbare batterijen met een snellader, deze zijn in een kleine 4 uur weer klaar voor gebruik. Mijn lader werkt ook op 12 volt, dus kan in de auto worden aangesloten. Met een setje reserve batterijen kan ik dus altijd vooruit.

De bediening:

De camera is heel gemakkelijk te bedienen. Via de menuknop kun je de set up, camera- of film- instellingen beheren. Via de knop: Scene kies je de foto instelling die je wenst, je hebt de keuze uit 5 standen.

● Eenvoudig autostand: hiermee knip je direct leuke foto’s, de camera optimaliseert zelf de instellingen naar de situatie.

● Motief programma: Hier kies je uit 19 voorgeprogrammeerde instellingen, zoals: portret, landschap, sport, nachtportret, party/binnen, strand, sneeuw, zonsondergang, schemering, nachtlandschap, close-up, voedsel, museum, vuurwerk, zwart-wit-kopie, tegenlicht, eenvoudig panorama dierenportret en 3d fotografie.

Iedere stand geeft hier een ander resultaat, portret zoomt in net als bij voedsel, maar bij voedsel kun je een kleur aangeven voor het smakelijkste resultaat. De sportstand en dierenportret kunnen meerdere foto's achter elkaar maken en verzamelen deze netjes in "frames" waardoor ze gemakkelijker te ordenen zijn. Bij nacht of schemering word de sluitertijd langer, waardoor je ook zonder flits een mooie foto krijgt.

damhert wolken aardbei

● Selectieve kleur geeft je 6 filtereffecten: zacht, nostalgisch sepia, hoog contrast monochroom. High-key, Low-key en selectieve kleur. De laatste optie behoudt een kleur naar keuze, terwijl de rest van het beeld zwart-wit weergegeven wordt.

● Slim portret: Een glimlachtimer zorgt ervoor dat de foto wordt gemaakt op het moment waarop de persoon lacht, er is ook een knipperdetectie die waarschuwt wanneer iemand bij de opname de ogen dicht heeft en een glamour-retouche-optie. (Met deze stand heb ik nog niet echt geëxperimenteerd)

● Autostand: De camera stelt automatisch in, maar je kunt zelf bijv. Macro of flits aan of uitzetten. Hieronder zie je een van mijn macro opnames met deze camera, het koolwitje op de vlinderstruik.

vlinder op bloem

Ook handig:

De camera kan ook 1080P Full-HD filmen en stereo geluid opnemen en tegelijkertijd een foto maken.

De zoom is vanaf de zijkant, maar ook boven op de camera te bedienen.

De camera heeft een zelfontspanner.

Op de monitor kun je de foto’s terug kijken en eventueel meteen weer wissen.

Bij de camera wordt wel een draagriem, maar geen cameratas geleverd. Een tas is toch best belangrijk om je camera te beschermen. 

Update 2017: De camera werkt nog steeds perfect. Wanneer ik nu een nieuwe camera zou aanschaffen zou ik als toevoeging nog graag een camera hebben waarbij het schermpje gedraaid kan worden, dat kan soms handig zijn met de licht inval. Verder zou Wifi en GPS op de camera een pre zijn. Ik zou zonder meer weer voor een bridgecamera gaan.


 #camerareview #fotografie #Nikon #bridgecamera #digitalecamera #lenzen 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk met behoud van mijn auteursrecht op Tallsay apr 2018.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb