Digitale fotografie hoe werkt het?

Vroeger werden er analoge fotos gemaakt, met een filmrolletje in de camera, als het vol was naar de fotograaf om te laten ontwikkelen en dan de verrassing, zijn ze leuk geworden of allemaal mislukt? Maar hoe zit dat met digitale fotografie?

camera lens

Met digitale fotografie kun je meteen je opnames terug kijken en mislukte foto’s verwijder je gewoon. Een digitale foto is ook gemakkelijk zelf te bewerken, te delen en goedkoper af te laten drukken. Je kunt ze zelf maken met heel veel GSM toestellen, altijd bij de hand.

Waar moet je op letten wanneer je een digitale camera gaat kopen?

Een klein toestel is natuurlijk gemakkelijk om mee te nemen, maar de specificaties van het toestel zijn voor het maken van de foto’s natuurlijk belangrijker. Het aantal megapixels van de foto die de camera maakt bepaald mede de kwaliteit van de foto. Hoe hoger het aantal megapixels hoe beter de foto van kwaliteit blijft als je hem uitvergroot.
Een optische zoom is prettig, wanneer die hoog is kun je een beeld dichterbij halen, zonder dat dit ten koste gaat van je kwaliteit. Bij een digitale zoom wordt het beeld wat minder scherp. Let ook op de gebruiksvriendelijkheid van de camera, je hebt niets aan allerlei snufjes, wanneer het een heksenwerk is om uit vinden hoe het werkt. Verder is natuurlijk de kwaliteit van de lens en de betrouwbaarheid en service van het merk een factor bij de aanschaf.

tijger

Vaak wordt er gesproken over resolutie, wat is dat?

De resolutie is het aantal beeldpuntjes per centimeter of inch aangeduid. Bij een lage resolutie, zie je duidelijk de stippen, bij een hoge resolutie heb je een mooi vloeiend beeld. Voor een foto is een resolutie van ongeveer 300 dpi ( dots per inch) goed, voor een beeldscherm is 72 dpi genoeg. Wanneer je op je PC op een afbeelding klikt met je rechtermuisknop en je kiest vervolgens eigenschappen en details, kun je zien hoe hoog de resolutie van het plaatje of de foto is.

Hoe zet de foto’s van je camera op je computer?

Bij je camera krijg je altijd een snoertje, waarvan een stekkertje in je camera past en het andere in de usb opening van je PC. Er wordt dan een schermpje geopend, waar je uit verschillende opties kunt kiezen. Je kunt ze allemaal in een keer kopiëren, maar ook eerst een selectie maken en die op je PC zetten.

filmrol

Digitale foto’s af laten drukken hoe gaat dat?

Digitale foto’s afdrukken is veel goedkoper, dan de analoge foto’s, dit komt omdat er geen filmpje ontwikkeld hoeft te worden en je zelf van te voren een selectie kunt maken, welke foto’s afgedrukt moeten worden. Het is ook beter voor het milieu, want bij het ontwikkelen van een filmpje waren chemicaliën nodig. Je kunt de foto’s eerst selecteren, en dan op een memorystick, geheugenkaartje of cd zetten, daarmee ga je naar de fotowinkel, je laat het daar afdrukken of soms kun je het zelfs meteen afdrukken. Maar nog handiger kun je de foto’s via internetfotoservice van Hema of Kruitvat meteen online bestellen.  De afdrukken worden met de post bij je thuis gebracht of je kunt ze in het op gegeven filiaal van de winkel na een paar dagen ophalen.

geheugen kaartjes

Hoe worden digitale foto’s opgeslagen?


In de camera kun je meestal een aantal foto’s opslaan, maar je kunt er ook nog een geheugenkaart in doen, waarop de foto’s komen te staan. Dan heb je extra opslagruimte, een geheugenkaartje is maar klein in omvang, je kunt er dus op een lange reis best een extra meenemen. De kaartjes zijn er met verschillende opslagmogelijkheden: er zijn kaartjes van 32 MB (megabyte), maar ook ter grote va 8 GB ( gigabyte). Het beste kun je altijd zorgen voor een backup, bijv. op een externe harde schijf, dan gaan je foto’s niet verloren als er iets met het geheugenkaartje gebeurd (verlies) of wanneer je computer crasht.

Opslaan op internet, hoe doe je dat?

Je kunt je foto’s ook via internet opslaan, bijv. in een programma zoals Google+ Je krijgt daar online gratis ruimte om je foto’s overzichtelijk in albums te zetten. Je bepaalt zelf wie de foto's kunnen zien, standaard zijn dus al je albums privé. Je kunt er voor kiezen om bepaalde albums openbaar te maken, zodat deze foto’s door iedereen bekeken kunnen worden, of gedeeltelijk openbaar, dan kunnen alleen mensen aan wie jij de directe link hebt gestuurd, mee kijken. 

In deze programma’s kun je je foto’s ook meteen bewerken, maar je kunt ook kiezen voor een uitgebreider programma voor bewerking, zoals Photoshop.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via  wikipedia en public domain 

#fotografie #digitaal #pixels #zoom #resolutie #backup #digitalefotografie 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht mrt  2017.)