Een gamedrive in zuid afrika

Wanneer je naar een land als Zuid Afrika reist, ga je natuurlijk ook voor de mooie natuur en de wilde dieren. Met een Gamedrive zit je daar midden in.

Een gamedrive in Zuid Afrika, een geweldige belevenis.

Wij waren in Zuid Afrika en wilde natuurlijk ook op zoek naar het grote wild. Daarvoor kun je het beste een Gamedrive maken. Tijdens een Gamedrive ga je in een open safari-auto op zoek naar wild, onder begeleiding van een professionele gids.

Gamedrive of Safari

Vroeger werd er vaak gezegd, we gaan op Safari, maar op Safari gaan is eigenlijk de benaming voor het op zoek gaan naar wild om het vervolgens af te schieten. Op een Gamedrive wordt er ook geschoten op wild, maar dan met de camera, aanmerkelijk vriendelijker voor de dieren.

Gamedrive Olifants West Gate

 Een Gamedrive of zelf rond rijden?

Je kunt ook zelf op zoek gaan naar het wild in je huurauto, bijv. in het Krugerpark, maar met een 4x4 safariauto kun je ook in minder toegankelijk gebied komen. Ook zijn de rangers en spoorzoekers speciaal opgeleid, vaak zijn ze afkomstig uit de lokale Shangaan bevolking. Ze spreken voornamelijk engels, maar op verzoek vaak ook Zuid Afrikaans, dat is als Nederlander ook redelijk te volgen, dus handig voor de mensen die geen engels spreken. Ze weten heel veel te vertellen over de verschillende dieren en hun gewoonten. Ook zijn ze goed op de hoogte wat te doen bij onraad.
In de voertuigen zit je veel hoger, dus je hebt meer zicht, bovendien houden de rangers onderling contact via een radioverbinding. Op die manier wordt de locatie van bepaalde dieren aan elkaar doorgegeven.

Welke tijden zijn gunstig

Wij konden kiezen uit verschillende tijden om de rit te maken, er werd vertrokken om half 6 in de ochtend, veel dieren zijn dan actief, gaan drinken of jagen. Ook in de namiddag was er de mogelijkheid, vertrek om ± half 4, het is dan nog licht en er zijn nog veel dieren te zien. In Zuid Afrika is het altijd al vroeg donker, dus met een drive van 3 uur, heb je ook nog een gedeeltelijk rit in het donker.

Onze ervaring

Wij kiezen voor de middagrit, we worden opgehaald op het terrein van Ku Sungula Safari Lodge waar we verblijven. Een grote open safaritruck, die plaats bied aan zeven passagiers, de chauffeur en ranger Steve en helemaal voorop de motorkap is nog een los stoeltje voor de spoorzoeker. We rijden het terrein af om op zoek te gaan naar wild. We blijven deze Gamedrive in het Balule game reserve, waar ook de Big Five te vinden is.
We zien al snel zebra’s, in Zuid Afrika bontkwagga genoemd, ze eten lange grassen. Ook zien we impala’s en giraffen, dan vinden we een spoor van een neushoorn, we volgen het. Steve verteld heel veel over de natuur, hij weet heel veel over de planten, bomen dieren en sporen.
Dan ligt er een grote hoop, Steve stapt uit en tot ons afgrijzen, steekt hij zijn wijsvinger in de geurende uitwerpselen. Het is nog een beetje warm verteld hij ons, de neushoorn is niet ver weg, hooguit een kwartiertje lopen. Hij verteld, dat andere neushoorns hier heel veel informatie uithalen, ze weten dan of het een mannetje of een vrouwtje is jong of oud enz. De neushoorn vinden we die dag helaas niet meer.

Dan zien we in de verte een buffel lopen, de auto wordt snel gedraaid. We gaan er achteraan en dan staan we vlakbij een hele kudde. Er loopt ook een klein kalfje bij.

We blijven staan en ze lopen aan alle kanten om de auto heen, wat indrukwekkend!
We houden ons stil, het zijn erg onvoorspelbare dieren en beschermend voor hun jongen, dus we willen ze niet laten schrikken.
De buffel is een groot en sterk rund. Ze leven in grote groepen. Ze eten gras, bladeren en jonge scheuten.
Zo hebben we op onze eerste gamedrive, ook meteen de eerste van de Big Five gezien.

Big five:

De big Five zijn de 5 moeilijkst te vangen dieren en dus niet de 5 grootste. Het zijn de buffel, olifant, leeuw, luipaard en neushoorn.

Ook komen er twee klipspringers op onze weg, Steve zegt dat in Afrika verteld wordt dat het geluk brengt, wanneer je een klipspringer of een olifant ziet. Een klipspringer is een kleine antilope, ze eten voornamelijk bladeren.

De zon staat steeds lager en het is een prachtige lucht, dan begint de avondschemering in te vallen, we stoppen voor een sundowner, zo noemen ze een drankje tijdens de zonsondergang. We staan op een prachtige plaatst om de zon te zien verdwijnen, in minder dan een kwartier is het echt helemaal donker.

We rijden dan nog een tijdje in het donker, op zoek naar typische nachtdieren zoals de civet, genet, bushbaby en uilen. We zien nog twee jonge jakhalzen en een Ystervark, soort groot stekelvarken, met lange zwart witte harde, scherpe stekels op zijn rug . Het is een knaagdier, dat allerlei bladeren en grassen eet.
Het was een onvergetelijke ervaring, in de dagen erna hadden we nog een ontmoeting met een olifant, neushoorn en twee leeuwen.

En kies je voor een lodge midden in de bush, dan komen ze misschien wel gewoon voorbij wanneer op het terras zit.


Afbeeldingen uit eigen portfolio MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#gamedrive #Afrika #BigFive #dieren #belevenis

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht  nov 2016 )