Veerboten en cruise ferrys

Veerboten en cruise ferry's in Nederland

Een veerboot of ook wel vaak Ferry genoemd, is een boot of schip dat tussen twee havens vaart. Ze worden gebruikt voor het vervoer van mensen, maar nemen vaak ook auto’s en vracht mee. Ze worden gebruikt voor bijv. woon/werk verkeer, maar ook in de toeristische sector. Veerboten varen vaak volgens een vast schema op en neer, cruise ferry's maken meestal een rondvaart of grotere overtocht. Veerboten zijn er in allerlei soorten en maten, kleine boten bedoeld om enkele tientallen mensen eventueel met fiets over een kleine afstand te vervoeren. Maar ook grote schepen, die honderden mensen met hun auto’s over grotere afstanden vervoeren. Er zijn ook schepen die een hele reis maken met hun passagiers, dat zijn grote luxe schepen, cruise ferry's genaamd.

veerboot

In Nederland kennen we de binnenlandse veerdiensten, naar en tussen de Waddeneilanden, over het IJsselmeer en vroeger ook in Zeeland. Maar na de bouw van de Westerschelde tunnel werden die verbindingen te duur en zijn daardoor gesloten. Tussen Breskens en Vlissingen wordt nog wel gevaren voor voetgangers en fietsers.

Veerboten varen meestal regelmatige diensten tussen de verschillende plaatsen en kunnen vaak vooraf worden geboekt. Soms moet je gewoon in de rij wachten, vol is vol, dan wacht je op de volgende boot, daardoor lopen de wachttijden in drukke vakantie periodes nog weleens op. Vaak wordt er dan ook extra gevaren. Er zijn in Nederland verschillende rederijen, die deze binnenlandse verbindingen onderhouden.

De belangrijkste verbindingen zijn:

• Rederij TESO: Den Helder – Texel
• Rederij Doeksen: Harlingen – Vlieland Harlingen – Terschelling Vlieland – Terschelling
• Rederij Wagenborg: Holwerd – Ameland Lauwersoog – Schiermonnikoog Esonstad – Schiermonnikoog

Verder zijn er nog enkele vertrek punten voor fietsers en voetgangers, zoals vanuit Amsterdam, Rotterdam en Enkhuizen.

veerboot

De grote veerboten hebben vaak voor en achter een grote laadklep, waardoor de auto’s makkelijk de boot op en af kunnen rijden. Deze boten worden meestal aangedreven door een dieselmotor en zijn ook geschikt voor op zee. Kleinere boten hebben ook vaak elektromotoren, aan boord zijn dan accu’s, die meestal ‘s nachts worden opgeladen, soms ook werken ze op zonnecellen. De echt kleine boten, voor vervoer minder als 12 personen, noemen we een  veerpont. Een veerpont vaart altijd op een klein binnenwater, soms worden ze nog handmatig voortbewogen door roeien of via een kabel. De aller eerste grote Ferry's voeren op stoom, de stoomboot werd aangedreven door een stoommachine, water werd verhit tot stoom, wat dan de schroef of het schoepenrad in beweging zette. Je kent ze vast nog wel uit oude films en er varen er nog 2 in Disneyland Parijs. De 'Mark Twain' en de 'Molly Brown' maken een prachtige tocht door Frontierland, het gedeelte in de stijl van het Wilde Westen.

stoomboot

Veren die in de nacht of avond varen voeren speciale opvallende verlichting, waardoor ze te herkennen zijn. Sommige kleine veren zijn gratis of goedkoop, voor de echte veerboten moet vaak wel iets meer betaald worden. De grote veerboten zijn vaak voorzien van een bar, winkeltje en toiletten, ook is er altijd een arts aan boord.

Ook kun je in Nederland een soort cruise maken.

Met de Amsterdam Jewel Cruises vaar je door de Amsterdamse Grachtengordel op een prachtige salonboot uit 1898. 

Via Kras kun je riviercruises boeken, zoals:
• Een Tulpencruise Noord Nederland incl. bezoek aan Keukenhof. Je vaart vanaf Amsterdam, via Volendam, Hoorn, Harlingen en Lemmer in 5 dagen.
• Een Fietscruise in Noord-Nederland, van Amsterdam naar o.a. Hoorn, Enkhuizen, Lemmer, Stavoren, Texel, Alkmaar en Zaandam, waarbij regelmatig aan wal wordt gegaan voor een fietstocht door ons mooie land.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#veerboot #ferry #binnenlandsevaart #cruises

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht okt 2017)