Amsterdam ontdekken, parken

Amsterdam is een grote stad, maar er is toch ook veel groen te vinden. Er zijn verschillende mooie parken en tuinen die je kunt bezoeken. Even weg van het stadse gevoel, lekker wandelen of picknicken...

amsterdam parken

Het Vondelpark.

Het misschien wel meest bekende park van Amsterdam is het Vondelpark. Het Vondelpark heeft zijn naam te danken aan onze bekende dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel, van wie een standbeeld in het park te vinden is. In 1865 werd het oorspronkelijk geopend als het Nieuwe Park, maar in 1867 na de plaatsing van het beeld werd er vaker over het Vondelpark gesproken, daarom is in 1880 de naam officieel veranderd.

vondelpark

Het park is sinds 1996 een rijksmonument en je vind het in stadsdeel Zuid, op de grens met het stadsdeel West. Het is een langgerekt stadspark wat zich uit strekt zich van de Stadhouders kade tot aan de Amstelveenseweg. Het park is in het bezit van de gemeente Amsterdam, het werd geschonken door de particuliere vereniging die het park opstartte, zij konden het onderhoud niet meer betalen.

In het park heb je op veel plaatsen echt een gevoel van in de natuur zijn, dat is mede te danken aan de Engelse landschapsstijl waarin het park is vormgegeven. Ook zijn er enkele jaren geleden “natuurlijke” oevers gemaakt en enkele vijvers met elkaar verbonden, wat deze illusie versterkt. Wat dat gevoel een beetje verstoord is de Vondelbrug dwars over het park heen, die de Van Baerlestraat met de Eerste Constantijn Huygensstraat verbindt. Sinds 1958 gaat hier overheen ook tram lijn 3, wat de verbinding wel een stuk korter en sneller maakt.

Het Vondelpark is een prachtige plaats om te picknicken, maar ook word er gefietst, gewandeld, gejogd, voetbal gespeeld en worden er culturele activiteiten georganiseerd met muziek en dans. Er is soms openluchttheater en er zijn kinderactiviteiten, kortom een veelzijdig park, waar voor ieder wel vertier te vinden is.

Je kunt in het park ook even lekker een terrasje pakken bijv. bij het 't Het Blauwe Theehuis"
Het Blauwe Theehuis is al vanaf 1937 onderdeel van het Vondelpark. Het Blauwe Theehuis is een groot terras met wel 800 zitplaatsen, vanaf het terras boven heb je een heerlijk uitzicht over het park.
Het Blauwe Theehuis is elke dag open om 9 uur tot 11 uur en op vrijdag en zaterdag zelfs tot 1 uur in de nacht. Het adres: Vondelpark 5.

Verder is er natuurlijk het Café Vertigo in het Nederlands Filmmuseum, Restaurant de Vondeltuin het meest zuidelijk gelegen terras en Het Groot Melkhuis.

Het Amsterdamse bos

Ook het Amsterdamse Bos is een kunstmatig aangelegd bos, je vind het ten zuidwesten van het centrum van Amsterdam, tussen de Ringvaart bij Schiphol en Amstelveen. In 1934 werd begonnen met de aanleg van het Amsterdamse bos en in 2009 werd gevierd dat het Amsterdamse Bos is uitgegroeid tot een volwassen bos. 

het amsterdamse bos

In het Amsterdamse bos vind je twee stijlen terug de weelderige, natuurlijke Engelse landschapsstijl, die je ook in het Vondelpark vind is samengevoegd met de stijl van de Duitse Volksparken. Die Duitse invloed zie vooral terug in ordelijkheid waarmee alle activiteiten langs een recht lijn liggen. Alle voorzieningen, zoals maneges, hockey- en cricketvelden, speelweides en de Grote Vijver, liggen langs een as, de rest van het gebied is dan ook heerlijk rustig, genieten van de natuur. De naam het Amsterdamse bos doet deze mooie omgeving eigenlijk niet genoeg eer aan, het is een kruising tussen een bos en een heel groot park. Je vind er talloze mooie oude bomen, kleine bruggetjes, prachtige waterpartijen, kleine kronkelweggetjes en mooie brede rechte lanen.

Jammer dat de illusie soms wreed wordt verstoord door de vliegtuigen, die van en naar de Buitenveldertbaan vliegen en de autosnelwegA9 die het bos doorkruist. Ondanks dat is het goed toeven en blijven er genoeg prachtige en rustige plekjes over.

Van april tot oktober kun je op zaterdag en zondag met een veerdienst over het nieuwe meer naar het Amsterdamse bos en op zondag is het ook bereikbaar per museumtram van de Elektrische Museumtramlijn Amsterdam, voor wie eens iets anders wil.

Vlakbij de hoofdingang aan de bosbaan / Van Nijenrodeweg vind je het informatiecentrum De Molshoop, hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het Amsterdamse bos en er zijn ook wisselende tentoonstellingen te bezoeken. Ook voor kinderen zijn er leuke en interessante dingen te beleven, ze kunnen door de luchttunnel, paddenstoelen laten praten en in de enge spinnenhoek worden regelmatig spannende verhalen vertelt.

Verder vind je in het Amsterdamse bos nog de geitenboerderij de Ridammerhoeve, verschillende speelterreinen voor kinderen en een groot, ondiep zwembad. Boerderij Meerzicht, pannenkoekenrestaurant en een speeltuin staan ook goed bekend. Verder is er bij de Bosrandweg de camping Het Amsterdamse Bos en De Zonneweide bestemd voor naaktrecreatie.

kaart amsterdam

In de serie Amsterdam ontdekken ook: Amsterdam ontdekken, historische musea. en Wandelen tussen het werelderfgoed van Nederland waarin ik je mee neem langs de Stelling van Amsterdam.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia en internet:  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Amsterdam #parken #wandeleninAmsterdam #vondelpark #amsterdamsebos #Amsterdamseparken

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht nov  2016.)