Wandelen is gezond

Wandelen is gezond dat merk je van top tot teen.

Wandelen is goed voor lichaam en geest. Het is een voordelige en ontspannen manier van beweging en voor velen een geweldige hobby. Wandelen is voor bijna iedereen, jong en oud, een geschikte manier van bewegen, zelfs veel mensen met een beperking kunnen nog lopen. Wandelen geeft bijna nooit blessures en vereist weinig bedrevenheid. Het is gemakkelijk om zelf je conditie te verbeteren en overgewicht te lijf te gaan. Wandelen is gezond en dat merkt je van top tot teen. We zetten eens op een rijtje wat wandelen voor je doet en ik evalueer mijn eigen ervaring.

bospad wandelschoen kanaal

Wandelen is goed voor je spieren.

Zoals bij elke beweging, gebruik je natuurlijk ook bij wandelen je spieren. Maar wat veel mensen niet beseffen is dat je veel meer spieren gebruikt dan alleen je beenspieren.  Bij wandelen gebruik je heel veel spieren, je lichaam moet rechtop en in balans gehouden worden en daarvoor gebruik je de spieren in je nek, rug, borst, buik, benen en voeten. Om de voorwaartse beweging te maken moeten uiteraard je voeten en benen aan het werk, je kuiten, bovenbenen, hamstring en heup-spieren worden getraind. Door tijdens het lopen met je armen mee te bewegen, loop je gemakkelijker en je gebruikt meteen ook de spieren in je armen en schouders.

wandelknooppunt

Wandelen is goed voor je botten.

Door te wandelen worden botten en kraakbeen op een evenwichtige en rustige manier belast, wat het natuurlijke onderhoud stimuleert.
Botweefsel breekt af en er wordt weer nieuw weefsel aangemaakt, dit proces moet in evenwicht zijn. Word er te weinig nieuw botweefsel aangemaakt krijgt men last van osteoporose, waardoor de kans op breuken groter word.  Door de botten te belasten word de aanmaak van nieuw botweefsel gestimuleerd en zo de kans op osteoporose verkleint.
Kraakbeen hoort elastisch, stevig en dik te zijn, zodat het schokken dempt en het gewricht soepel laat bewegen. Kraakbeen zijn cellen die zich door beweging gestimuleerd vol en leegpompen met vocht, waardoor ze in goede conditie blijven. Kraakbeen dat niet belast word, word dunner en verliest vocht en flexibiliteit. Wanneer je loopt belast je het kraakbeen in je benen, maar ook in de heup en wervels.

Wandelen is goed voor je hart en bloedvaten.

Tijdens het wandelen word ook het hart aan het werk gezet, de hartspier wordt daarvan sterker. Beweging verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een lager niveau van slechte vetten, triglyceriden. Door te wandelen komt de verhouding tussen het goede HDL cholesterol en het slechte LDL cholesterol in balans. Goed cholesterol wordt verhoogd en slecht cholesterol wordt verlaagd en daardoor heb je minder kan op vernauwingen in de slagaders.
Wandelen verbeterd de bloedcirculatie en de elasticiteit van de bloedvaten. Wandelen verkleint de kans op spataderen, al na een klein stukje lopen wordt de druk in de benen lager. Door de beweging van het wandelen, trekken de spieren in de benen bijeen. Zo worden de aderen in de benen samen geduwd, waardoor het bloed beter naar het hart terugstroomt.

wandelschoenen

Wandelen is goed voor je spijsvertering.

Wandelen bevordert de spijsvertering en je gebruikt energie, waardoor je een gezonder gewicht krijgt. Door te bewegen wordt de bloedsomloop gestimuleerd, waardoor de maag en darmen beter doorbloed raken en daardoor beter kunnen functioneren. De spijsvertering wordt actiever en het voedsel beter verteerd, waardoor minder kans is op obstipatie. Wandelen vermindert de kans op maag en darmproblemen en zelfs de kans op darmkanker word gereduceerd.
Door de beweging wordt vet omgezet in spieren. Spieren gebruiken meer energie, de hogere stofwisseling zelfs in rust, vermindert het opslaan van vet in het lichaam. De betere spijsvertering, de hogere stofwisseling en het extra calorie verbruik zal het gewicht positief beïnvloeden.

Wandelen is goed voor je gezondheid.

Wandelen verhoogt je weerstand en verkleint de kans op verkoudheid. Door te wandelen adem je dieper door, dan wanneer je blijft zitten, je longen nemen meer zuurstof op. In frisse buitenlucht wandelen, zorgt ervoor dat je meer verse zuurstof opneemt en je longen gezuiverd worden.

Wandelen heeft een positief effect bij mensen met suikerziekte en verkleint de kans om diabetes type2 te krijgen.  Door te wandelen krijg je meer spieren, wat bijdraagt aan een betere insulinewerking. De bloedsuikerspiegel daalt, doordat glucose gemakkelijker uit het bloed wordt gehaald. Ook worden indirecte gevolgen van diabetes, zoals staar door wandelen positief beïnvloed.

Wandelen bevordert je balans. Om je lichaam rechtop te houden heb je een complex evenwichtssysteem. Je spieren, ogen, hersenen en zelfs je binnenoor moeten samen werken om alles in balans te houden.

bospad

Wandelen is goed voor je geest.

Door te bewegen stimuleer je het lichaam neurotransmitters aan te maken. Serotonine wordt in de hersenen aangemaakt en word weleens het “geluks-hormoon” genoemd. Serotonine heeft invloed op je stemming en gedrag en het reguleert de activiteiten van andere neurotransmitters, zoals dopamine en endorfine. Deze samenwerking en verhoogde productie zorgen ervoor dat stress, spanning, verwardheid, moeheid en pijnervaring afnemen. Het heeft een positief effect op slapeloosheid en verminderd de kans op migraine. Wandelen heeft een positief effect op de gezondheid van de hersenen en verkleint de kans op het krijgen van de ziekte Alzheimer en vertraagt de voortgang van de ziekte nadat ze zich al heeft geopenbaard.

Mijn wandel ervaringen.

Graag trek ik er op uit de natuur in, daar heb ik het meeste plezier in het lopen. De frisse buitenlucht en de rust van de omgeving zorgen voor een heerlijk ontspannen gevoel, even weg van alle dagelijkse beslommeringen. Heerlijk vind ik het om de camera of verrekijker mee te nemen, omdat ik me dan extra focus op al het moois om me heen, ervaar ik de natuur nog beter.

Niet altijd heb ik zin om te gaan wandelen, vaak vind ik het thuis ook erg gezellig of is het koud buiten. Maar mijn ervaring is dat wanneer ik toch de wandelschoenen aantrek, ik na een minuut of 10 lopen, de kou niet meer voel. De beweging zorgt voor een betere doorbloeding, waardoor ik me lekker warm voel. Eenmaal in de natuur, ben ik altijd blij dat ik gegaan ben en eenmaal weer thuis geeft het me een heerlijk voldaan gevoel.

Nu ik al een aantal maanden met enige regelmaat wandel merk ik dat mijn conditie vooruit gaat. Ik ben minder snel vermoeid en kan verder lopen, ook mijn tempo is nu een stuk hoger. Ook in het dagelijks leven ervaar ik meer energie.

kanaal Lommel Belgie

Mijn tips:

Investeer in een paar goed wandelschoenen, ze hoeven mooi of duur te zijn, wanneer ze maar een schok dempende zool hebben en voldoende steun geven.  Koop ook een paar wandelsokken, deze sokken hebben geen naden, sluiten goed aan en ventileren, daarmee verklein je de kans op blaren.

Er zijn speciale kaarten te koop, daarop kun je steeds een andere route uitstippelen aan de hand van knooppunten. Je kunt de lengte van de route zelf bepalen. Ook zie je waar speciale routes zijn uitgezet in je omgeving, waar je kunt parkeren om een route te starten en of er onderweg eet of drinkgelegenheid is.

Ook heel fijn is de app Runkeeper, start de app en kies wandelen aan het beginpunt, mocht je je oriëntatie verliezen, doordat je bijv. een knooppunt mist, kun je de kaart oproepen en daarop de gelopen route zien, je kunt daardoor hel handig bepalen welke richting je moet nemen. De kaart kun je na de wandeling opslaan, om de route nogmaals te lopen.


#wandelen #gezond #fit #natuur #wandelschoenen #bewegen #conditie #ontspanning

Maak jouw eigen website met JouwWeb