Informatie over Airport Weeze
Airport Weeze is een vliegveld in Duitsland, aan de grens met Nederland, waar vandaan vliegtuigen vertrekken naar bestemmingen in Europa en ook enkele naar Noord Afrika. Deze luchthaven wordt ook wel aangeduid met de namen: Düsseldorf Weeze of Niederrhein Weeze. Hoewel het een kleine luchthaven is zijn er goede voorzieningen en is het makkelijk bereikbaar.
De geschiedenis van Airport Weeze
Voorheen was Airport Weeze een Brits Militair vliegveld, genaamd Laarbruch- Niederrhein. De Britse luchtmacht verlaat het vliegveld in 1999 en in 2001 investeren een aantal Nederlanders, zij kopen de luchthaven met de omliggende grond, er wordt een terminal gebouwd en de verkeerstoren wordt opnieuw ingericht. In 2002 is de luchthaven klaar voor gebruik voor de burgerluchtvaart. Met de naam: Flughafen Niederrhein wordt het vliegveld geopend in 2003, maar al in 2004 wordt de naam gewijzigd in Airport Weeze.
De IATA code is NRN, wat nog verwijst naar de oude naam. De ICAO code voor internationaal luchtverkeer is EDLV
De ligging:
Door de ligging dichtbij de Nederlandse grens heeft het vliegveld een goede concurrentie positie. Ongeveer de helft van de passagiers zijn Nederlander, onderweg voor een vakantie of voor een zakenreis. Het vliegveld ligt in Duitsland, bij de plaats Weeze, tussen Goch en het Nederlandse Bergen. Vanuit Venlo is het maar 30 km, vanuit Nijmegen 46 km, Eindhoven ligt op 86 km, Düsseldorf ligt op ongeveer 78 km.
Bereikbaarheid:
Airport Weeze ligt vlakbij de snelweg en dus kun je er probleemloos met de auto komen. Via de snelweg A73, dan ter hoogte van Boxmeer via de A57, de snelweg verlaten bij de afrit Goch / Weeze, van daaruit kun je het luchthaven symbool volgen. Je navigatie instellen kun je met de volgende gegevens: Weeze, Flughafen-Ring 1. Er is geen tram of trein station op de luchthaven, maar er rijd wel een luchthaven Shuttle Bus naar de stations in Weeze en Kevelaer, wat respectievelijk 5 en 10 min rijden is. Vanuit Nederland rijdt er vanuit Amsterdam en Utrecht twee keer per dag een bus, vanaf Nijmegen, Arnhem en Venlo rijden er zelfs acht keer per dag bussen naar de luchthaven. Op de luchthaven kun je ook gemakkelijk een auto huren bij bijv.:Avis, Europcar en Hertz. Ook een taxi is aanwezig op de luchthaven en eventueel van tevoren te bestellen.
Parkeren:
Bij Airport Weeze zijn twee parkeerterreinen met ± 7000 plaatsen. Elk voertuig dat naar de terminal of naar P1 – P3 wil, moet bij het toegangsportaal € 2 betalen. Na de betaling kunt je maximaal één uur op de parkeerplaatsen P1 – P3 parkeren. Je krijgt geen parkeerkaartje, maar kunt wel op een knop drukken voor een betaalbewijsje, je kunt met munten, maar ook met biljetten of betaalpas betalen. Dan rijd je door naar het gewenste parkeerterrein en trekt een parkeerkaart, met deze kaart kun je tot maximaal 1 uur gratis weer uitrijden. Blijf je langer moet je met de parkeerkaart bij een van de automaten betalen en kunt dan uitrijden. Voor actuele tarieven kijk op: http://www.airport-weeze.com/nl/parkeren.html
Gehandicapten kunnen op een speciale rij van P1 parkeren met de speciale Europese gehandicapten kaart op het dashboard, bij de parkeerservice kunnen ze betalen tegen het goedkopere P3 tarief
Luchtvaartmaatschappijen en bestemmingen:
Er zijn verschillende chartermaatschappijen en low cost maatschappijen die vluchten verzorgen vanuit en naar Airport Weeze. De voornaamste zijn: Ryanair, Wizz air, XL airways en Hamburg International.
Ryanair is de omvangrijkste low cost op het vliegveld, er zijn negen Boeings 737 van dit bedrijf geplaatst op Weeze. Ryanair biedt goedkope vluchten naar geliefde bestemmingen zoals: Londen, Oslo, Stockholm, Berlijn, Venetië, Milaan, Barcelona, Rome, Tenerife, Faro, Ibiza en Kreta. In het totaal zijn er meer dan 50 bestemmingen mogelijk.
Wizzair: vliegt ook goedkoop en gaan naar Boedapest, Polen, Roemenië en Boekarest.
XLAirways: is een chartermaatschappij die vluchten verzorgd voor reisorganisaties zoals: Jiba, Gogo en Sunweb. Ze vliegen naar o.a. Antalya, Burgas, Mallorca, Rhodos, Kos, Bodrum, Kreta en vanaf het najaar 2010 ook Gambia.
Hamburg International: vliegt naar bestemmingen als: Egypte, Lanzarote, Gran Canaria, Fuerteventura en Hurghada.
Transavia: vliegt alleen naar de Algarve in de zomer periode.
Sky Airlines en Pegasus: verzorgen enkele malen per week vluchten naar Antalya.
Faciliteiten:
De terminal is open van half vier in de nacht tot middernacht. Op de begane grond vind je de informatiebalie, waar je met al je vragen terecht kunt en het meetingpoint, makkelijk herkenbaar om af te spreken. Op de luchthaven zijn verschillende bars en restaurants.
In de vertrekhal vind je de Gate Bar, deze is geopend van 4 uur in de morgen tot de laatste vlucht geland is. Je kunt er gezellig iets drinken of een hapje eten. In de terminal is horeca, open van 3 uur in de ochtend tot middernacht.
Tussen de terminal en de plaats waar de vliegtuigen staan is de Biergarten met typische Beierse lekkernijen, grote pullen bier en bockworst, maar ook wijn of frisdrank . Deze gezellige bar is open van 10 tot 6uur.
Op de eerste etage is het Panoramarestaurant met natuurlijk een prachtig uitzicht op de vliegtuigen, een gezellige sfeer en een ruime keuze op de menukaart. Dit restaurant is open van 4 uur in de nacht tot 9 uur in de avond. In de vertrekhal is ook Airport- Shop, waar souvenirs, speelgoed, parfums, luxe artikelen, rookwaar en dranken te koop zijn, hier kun je tax free shoppen. Op de eerste verdieping vind je ook winkeltjes, met o.a. snoep en lectuur. Op de luchthaven zijn ook verschillende reisbureaus present, vaak hebben ze leuke last minutes in de aanbieding. Het luchthavengebouw is zo gemaakt dat het overal toegankelijk is voor gehandicapten. Speciale toiletten, die toegankelijk zijn voor rolstoelen, zijn op de begane grond gehuisvest, maar ook de eerste etage is makkelijk met de lift te bereiken. Op de luchthaven staat een geldautomaat, maar je kunt er geen geld wisselen. Vlakbij de luchthaven zijn verschillende hotels, zoals Alt Weeze en Hotel Jägerhof in Weeze, Sporthotel De Poort in Goch of Hotel zur Brücke in Kevelaer.
Reistips:
Meestal moet je anderhalf uur voor vertrek ingecheckt zijn. Dit kan per bestemming en maatschappij verschillen, dus laat je daarover goed informeren. Ook kan het bij de balies soms erg druk zijn dus wordt geadviseerd royaal op tijd aanwezig te zijn. Vooral voor de low cost maatschappijen moet je hier goed opletten, te laat is helaas niet vliegen! Zorg dat je handbagage niet groter is als: 55 cm x 40 cm x 20cm en dat er geen verboden spullen zoals vloeistoffen inzitten. Een beperkte hoeveelheid vloeistof mag je apart in een afsluitbaar zakje afgeven.
Evenementen:
Op de luchthaven wordt jaarlijks een kerstmarkt en een Bedrijvenbeurs georganiseerd. Ook het dancefestival Q base wordt jaarlijks op de luchthaven gehouden.
Op afspraak kun je ook een tour boeken over de luchthaven, waarbij verteld wordt over de militaire geschiedenis, de dagelijkse gang van zake en de toekomst verwachtingen. Je mag kijken in het ketelhuis, de hangars, de kazerne van de brandweer en de bunkers die bedoeld zijn om te schuilen bij een atoomaanval.
Afbeeldingen zijn rechtenvrij Wikipedia: Teksten door MereltjeWereldspotter © 2019
#Airport #Weeze #vliegveld #AirportWeeze
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht aug 2017.)