Waar kun je een spectaculair uitzicht genieten?

De wereld heeft tal van mooie plaatsen, op sommige plekken zijn daarom uitkijkplaatsen gebouwd, om nog beter van al dat moois te genieten. Heel spectaculair zijn de uitkijkplaatsen waar je als het ware boven een waterval, dal of fjord lijkt te zweven.

Stegastein in Noorwegen.

stegastein noorwegen

De uitkijkplaats Stegastein vind je te midden van adembenemende fjorden, watervallen en bergen, in het westen van Noorwegen. Rijd over de RV 243 vanuit het centrum van Aurland, 6 km richting Lærdal. Daar is een parkeerplaats van waaruit een langwerpig platform is gebouwd. Het platform lijkt vanaf de zijkant op een gekantelde V en is 4 meter breed en wel 40 meter lang. Op het verst uitstekende punt, is een glazen scherm geplaatst, waardoor je een spectaculair uitzicht hebt. Je lijkt te zweven boven het onderliggende Aurlandsfjord.

stegastein noorwegen

Het gevaarte is gemaakt van gelamineerd larikshout en staal en ligt 640 meter boven de zeespiegel. De ontwerpers van dit prachtige punt zijn: Todd Saunders en Tommy Wilhelmsen. Het werd in Juni 2006 geopend.

De weg tussen Aurland en Lærdal is ook wel bekend als “Snowroad”, omdat hier het grootste gedeelte van de zomer, ook sneeuw langs de kant te vinden is. Het is een smalle, steile weg met veel haarspeldbochten. Het traject is 48 km en het hoogste punt ligt op 1306 m. Deze bergweg is geopend van 1 juni tot ca. 15 oktober, maar van Aurland naar het uitzichtpunt Stegastein is de weg het hele jaar open.

Op dit parkeerterrein is ook een toilet aanwezig. Je kunt ook 3 km richting Lærdal parkeren, vanaf daar zijn er gemarkeerde wandelpaden met prachtige uitzichten op de fjorden. Je kunt van daaruit ook wandelen naar de bergtop Prest, die ligt 1363 m. boven zeeniveau.

Top of Tirol in Oostenrijk

top of tirol

In Oktober 2008 werd in Oostenrijk een nieuw uitkijkplatvorm geopend op de bergrug van de Großen Isidor op 3.210 meter. Vanaf de Top of Tirol heb je een prachtig uitzicht over de Oostenrijkse Stubaier Alpen en de Italiaanse Dolomieten, ook kun je kijken richting het Ortlermassief . Je staat hier letterlijk op de top van een berg en het is genieten van de rust en de prachtige vergezichten. Het plateau zweeft hoog boven de onderliggende gletsjers.

 Het is een klein uur rijden vanaf Innsbruck, Er is een kabelbaan naar de top, tot op 3160m. Wanneer je uit de gondel stapt kun je meteen een pad volgen richting het platform. Het is een klim van 70m. in verschillende stappen over natuurlijk terrein naar de top van de Grote Isidore. Het laatste stuk naar het platform is een trap.

uitzicht oostenrijk

De Top of Tirol ook wel Neustift im Stubaital genoemd, is ontworpen door de Innsbruckse Laac architecten.

Het platform is een spectaculaire, weersbestendige staalconstructie, een steile trap die uitwaaiert in een breed plateau met stalen relingen. Het plateau dat ruim 9 meter over de richel van de bergtop uitsteekt, is gemaakt van stalen roosters die op gebogen stalen liggers rusten, die in de bergtop verankerd zijn.

Er zijn daar vaak extreme weersomstandigheden, waardoor het platform in de winter niet altijd te bereiken is. In de zomermaanden is de gehele structuur te zien, maar in de winter zijn alleen de trap en het dek van het platform zichtbaar.

De duivelskeel in Brazilië.  

Iguazu watervallen uitkijkpunt

De duivelskeel is een platform boven de Iguazu watervallen in Brazilië, je hebt er een prachtig overzicht op de watervallen aan de Argentijnse kant van de Iguazu rivier. Deze stroomt op de grens van Brazilië en Argentinië, op de grens zijn 275 watervallen, het water klettert met donderend geraas naar beneden, het dal van de Parana rivier in. Dit is met enkele kilometers de breedste waterval ter wereld, er tussen zie je nog rotsen en wat tropische planten.

Vanaf de Braziliaanse kant heb je het mooiste uitzicht, omdat 90% van de watervallen in Argentinië liggen. Over lange aangelegde loopbruggen kom je op een metalen platform, over het water, tot vlakbij de Garganta do Diablo, de duivelskeel. Je kunt ook zo naar beneden kijken, wat een spectaculaire ervaring is. Je voelt je onderdeel van het natuurgeweld, er is een oorverdovend lawaai van de watermassa die naar beneden stort. Je voelt het vocht van de watermist en wanneer de zon schijnt zie je in dit stuifwater een prachtige regenboog.

regenboog waterval iguazu

Dit prachtige punt ligt langs het wandelpad ongeveer een uur lopen vanaf hotel Das Cataratas, vanaf het punt kun je nog verder lopen naar het Porto Canoas complex aan de Iguaçu rivier. Hier vind je toiletten, souvenirshops en een super goed lunchrestaurant, waar je kunt aanschuiven in een 'all you can eat' buffet met allerlei Braziliaanse specialiteiten.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#uitzicht #uitkijkplaats #Stegastein #TopofTirol #duivelskeel

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht sept 2017.)