Platbuik libel

Platbuik (Libellula depressa)            Groep: Echte libellen (Anisoptera )             Familie Korenbouten (Libellulidae)

platbuik libelle man en vrouw

De platbuik libel is een opvallende verschijning, ze horen bij de familie korenbouten. Zoals je op de foto kunt zien, verschillen het mannetje en het vrouwtje sterk van kleur.  Het vrouwtje heeft een gele en het mannetje een blauwe kleur. Ze lijken hierin op de oeverlibel, maar toch zijn er duidelijke verschillen. 

platbuik libelle man

De twee meest opvallende verschillen zijn de breedte en vorm van het achterlijf, dat bij de platbuik veel breder is. Twijfel je nog, kijk dan naar de vleugelaanzet, daar heeft de platbuik een zwarte vlek. ( vergelijken met de oeverlibel, klik hier voor foto's)

platbuik vrouw

De platbuik libel vind je vaak bij kleine watertjes met niet veel begroeiing, ze voeden zich met andere kleine insecten. Eitjes zetten ze af in het water, waar ze na het uitkomen 2 jaar als nimf leven, voordat ze als libelle door het leven gaan. Ze vliegen van mei tot september.

platbuik vrouw

De grote ogen hebben een wat rode kleur en het borststuk is behaard. Het achterlijf is afgeplat en breed lancetvormig, aan de zijkant zie je lichte segmenten. Het vrouwtje en jonge mannetjes hebben een geel/ bruin en volwassen mannetjes  blauw achterlijf. De vleugels hebben bij de aanzet een donker stuk.

platbuik libelle

Waarneming en eigen foto's: Prinsenpark Retie België juni 2018 Luchtkasteel Noord Brabant, juni 2019


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet. 

#libellen #platbuik #rombouten #determineren #herkennen  #familie #kenmerken 

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020

Maak jouw eigen website met JouwWeb