Hoe fotografeer je in de regen?

Na alle zonnige zomerplaatjes komt er ook de regenachtige tijd weer aan. Maar ook dan............. of misschien zelfs wel juist dan, kun je prachtige foto’s maken.

In dit blog vind je tips om goed te fotograferen in de regen.

 

regenkringen in de plas

Wanneer je in de regen wilt fotograferen, zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. De problemen die je tegenkomt bij het fotograferen in de regen kun je verdelen in 2 categorieën:

• De camera droog houden.
• Hoe laat je de regen mooi zien op de foto.

De camera droog houden.

Vrijwel alle camera’s moeten worden beschermd tegen de regen, het kleinste beetje vocht in de camera kan je apparatuur al vernielen. Zorg dus voor een goede regenjas voor de camera, of de fotograaf zelf nat wordt is van ondergeschikt belang.

► Er zijn voor vrijwel elke camera speciale regenhoezen te verkrijgen, maar vaak zijn deze hoezen vrij fors en worden daarom niet altijd meegenomen. Mijn advies daarom, zorg voor een regenhoes die weinig ruimte inneemt en je dus altijd in je cameratas mee kunt nemen. Er is bijv. hoes van Vortex Media, met een verstelbare elastische band vooraan die aansluit om de lens. Aan de andere kant is een ruimere opening, waardoor je met de hand erin kunt om de camera te bedienen. Het is soepel materiaal, wat je simpel tot een klein pakketje opvouwt. Simpel maar effectief in vele natte situaties.

camera hoes regen

 

► Voor in tijd van nood zal ook een grote plastic zak of tas de camera droog houden. Maak aan de onderkant een gat, net groot genoeg om je lens uit te steken. Trek de zak helemaal over de camera, via de andere open kant kun je de camera bedienen.

 

► Zoek een luifel of portiek waar je droog kunt staan met de camera, ook vanuit een dergelijk punt kun je soms prachtige foto’s maken. Wacht geduldig op wat er voorbij komt. Een paraplu kan ook, maar is wat onhandig vast houden tijdens het fotograferen.

► Fotografeer vanuit je auto, wanneer de wind niet in de auto staat, kun je het raampje opendraaien voor een helder beeld. 

Hoe laat je de regen mooi zien op de foto?

Foto’s met regen kunnen soms saaie grijze afbeeldingen worden, soms is ook de regen zelf nauwelijks te zien of slechts als een vervelende waas. Maar ook hier kun je zelf weer fantasierijk spelen met de beelden.

regenboog

► Regen wordt meer zichtbaar als het wordt verlicht, de druppels vangen het licht en lijken zo net iets op te lichten in je afbeelding. Een zon die net door de wolken breekt of een straatlantaarn kan net die vrolijke schittering geven aan je foto, waardoor de regen opeens niet meer zo saai en droevig is. Je moet hierbij goed opletten op je richting, hoe meer je rechtstreeks naar de lichtbron richt, hoe beter het effect op je regendruppels te zien zal zijn. Echter wanneer je lichtbron te fel is, zal die het evenwicht in je foto verstoren. Zoek daarom naar de beste hoek en gebruik eventueel bijv. een paraplu om wat schaduw bij de lens te creëren. Ook het licht van de wolken kun je met een paraplu mooi wat afdekken, hoewel de regenluchten vaak donker lijken, ze zijn toch beduidend lichter als het beeld beneden. Door ze met een paraplu (deels) af te dekken, lijkt het straatbeeld helderder.

► Is het te donker om te fotograferen zonder flitser, probeer te flitser dan zoveel mogelijk weg te draaien naar beneden. Het licht zal al snel te fel zijn.

regendruppels op blad
regendruppels op blad

► Zoek buiten de druppels naar visuele aanwijzingen dat het regent, bijv. door de schittering en reflecties op de natte weg of mensen met paraplu’s.

► Gebruik zelf een paraplu en laat deze net het bovenste hoekje van je beeld vullen, dat geeft weer een compleet ander plaatje. Je kunt daarbij ook spelen met verschillende kleuren paraplu, on opvallend of juist fel.

► Maak gebruik van de typische beelden in de regen, mensen nors kijkend een beetje voorover gebogen of juist kinderlijke speelsheid stampend in de plassen. Ook druppende daken en opspattend water kun je mooi in je compositie gebruiken.

 

Een regenbui is niet altijd welkom, maar net na de regen is het ook prachtig om met de camera op pad te gaan. De kleuren van de bloemen  zijn fris en lijken meer verzadigd en de regendruppels op het blad geven de foto iets extra’s. Hieronder een waterlelie en een blad met druppel net na de regen.

regendruppels op waterlelie
regendruppels op blad

#fotografie #regen #tips 

Maak jouw eigen website met JouwWeb