Kleine vuurvlinder

Dit mooie kleine vlindertje vind je vaak op open droge gebieden. Denk daarbij aan zandgronden, graslanden en ook heidevelden, maar ook bermen, kapvlakten en open tuinen zijn in trek.

Kleine vuurvlinder(Lycaena phlaeas)         Groep: dagvlinder           Familie: Lycaenidae  (Kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes)

kleine vuurvlinder

Waarneming en eigen foto half september 2018 in Nationaal park de hoge Veluwe.

 

De kleine vuurvlinder komt voor in Nederland en België van maart tot en met oktober. Er leven twee of drie generaties in  een jaar. Hoewel ze niet echt zeldzaam zijn was dit de eerste keer dat ik het kleine vlindertje zag.

De waardplant van deze soort is voornamelijk zuring, zoals schapenzuring en veldzuring. De eitjes, kleine witte balletjes met deukjes, worden aan de onderkant van het blad afgezet. De rups is groen met roze van kleur en vrij kort en dik met een puntig einde.

 

kleine vuurvlinder

Waarneming en eigen foto augustus 2020 in De Pan bij Maarheeze.

 

Zie je een kleine vuurvlinder lekker zonnen en af en toe opvliegen om het territorium te bewaken, dan heb je waarschijnlijk te maken met een mannetje. Is de vlinder druk met het verzamelen van nectar, van bloem naar bloem, dan is het veel kans een bevrucht vrouwtje.

Deze vlinder heeft er al wat vlieguren opzitten, zijn achtervleugel is flink beschadigd.

 

kleine vuurvlinder

Waarneming en eigen foto: begin juli 2019 Fresseven

 

Waarneming en eigen foto's: Noord Brabant en de Veluwe


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#kleinevuurvlinder #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken

Maak jouw eigen website met JouwWeb