Grote keizerlibel

De grote keizerlibel stond al een hele tijd op mijn wensenlijstje om te fotograferen, toen ik hem bij het Vlasrootven ineens voorbij zag vliegen.

Grote keizerlibel (Anax imperator)    Groep: Echte libellen(Anisoptera)    Familie: Aeshnidae (Glazenmakers)

grote keizerlibel

De grote keizerlibel is een van Nederlands grootste libellen. Hij is met zijn groen blauwe kleur prachtig om te zien. Het borststuk is helemaal groen, zonder zwarte strepen, alleen op de schouders heeft hij twee kleine blauwe vlekjes.

Ook de kop is groen met op het voorhoofd een zwarte vijfhoek met daaraan een streep De ogen zijn blauw van kleur voor de volwassen mannetjes en groen voor de vrouwtjes en jonge mannetjes.

grote keizerlibel

Het achterlijf van het mannetje is helder blauw met een zwarte lengtestreep, op het tweede segment is de streep smal. Bij vrouwtjes is het achterlijf groen tot heel licht blauw met een brede bruine lengte streep ook breed op segment twee. Jonge mannetjes zijn zo licht blauw, dat het bijna wit lijkt

grote keizerlibel

De vleugels van de grote keizerlibel hebben een wat licht bruin rokerige kleur.

Je kunt deze mooie libellen zien vliegen tussen mei en september. De grote keizerlibel komt vrij algemeen voor in Europa, je hebt kans om hem te zien door heel Nederland en België

 

Waarneming en eigen foto's: Noord Brabant Vlasrootven  2020


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, vlindernet en Natuur dichtbij

#libellen #glazenmaker #grotekeizerlibel #determineren #herkennen  #familie #kenmerken

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020