Dagpauwoog

De dagpauwoog heeft op elke vleugelpunt een opvallend gekleurd oog, zoals op een pauwenstaart. Het is daardoor een van de best herkenbare vlinders, met zijn opvallende bruin oranje vleugels en de felle vlekken zie je hem niet snel over het hoofd.

Dagpauwoog  (Aglais io)          Groep: dagvlinders         Familie:  Nymphalidae ( aurelia's )

dagpauwoog vlinder

De vleugelspanwijdte kan wel 50 tot 60 mm bereiken en daarmee is het dus best een grote vlinder. Het lijfje is bruin en behaard.  De kop is maar klein, maar de antennes zijn lang en dun en hebben een opvallend uiteinde dat aan de bovenkant opvallend wit is.

 

dagpauwoog vlinder
dagpauwoog vlinder

De dagpauwoog komt in grote delen van Europa voor en zelfs in Azië kun je hem tegenkomen.  De waardplant is de brandnetel, die je op veel plekken vind, dus dat schept genoeg mogelijkheden voor de rupsen. De rupsen zijn zwart met fijne witte spikkels, ze hebben opvallende geel-bruinachtige buikpoten en lange zwarte stekels.  De vlinder word vaak gezien in tuinen met de vlinderstruik, maar ook op vele andere nectar houdende bloemen. Ze overwinteren als vlinder en zijn daarom al vroeg in het voorjaar te zien.

 

dagpauwoog vlinder
dagpauwoog vlinder

Met gesloten vleugels is deze vlinder goed gecamoufleerd, de onderkant is donker met wat golvende lijnen, wat doet denken een verdord blad. Wel heeft de onderkant een glanzende laag.

Heb jij deze vlinder al eens van deze kant bekeken, met zijn zacht harig lijfje heeft hij wel iets liefs.....

 

dagpauwoog vlinder

Waarneming en eigen foto's: Het Hageven, Luchtkasteel en eigen tuin Noord Brabant 


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#dagpauwoog #aurelia #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken