Kolibrievlinder

Kolibrievlinder (Macroglossum stellatarum)    Groep: Nachtvlinder     Familie: Sphingidae (Pijlstaarten)

Deze vlinder zag ik in de tuin bij de vlinderstruik, de vleugeltjes gingen zo snel, dat je ze nauwelijks kon zien. Hij word ook wel eens de meekrapvlinder of onrustvlinder genoemd. 

kolibrievlinder

Deze vlinder is niet zo meteen herkenbaar als vlinder, door de snelle vleugelslag. Toch is ze vaak te bewonderen in Nederland, onderstaande foto zijn gemaakt in Noord Brabant juli 2017

kolibrievlinder
kolibrievlinder

Het is een dag-actieve nachtvlinder uit de familie pijlstaarten De vlinder is grijs bruin en de achtervleugels zijn oranje geel, zelfs bij de snel bewegende vleugeltjes valt dat kleurtje op.  Onderstaande animatie geeft in slow motion de beweging weer, de foto's hiervoor maakt ik juni 2022

kolibrievlinder animatie

Hij heeft een vrij breed lijfje met op het achterlijf wit en zwarte vlekken. De kop is opvallend met duidelijke ogen en draadvormige antennes die naar boven toe wat dikker worden. Ze hebben een super lange roltong waarmee ze stil hangend bij de bloem de nectar op kunnen zuigen.

kolibrievlinder

De rupsen van deze soort zijn groen met witte en gele lengtestrepen.

kolibrievlinder
kolibrievlinder

De eerste keer dat ik hem zag had ik geen idee hoe dit beestje heette, maar op onderzoek op internet werd mij al snel duidelijk wat ik de dag eerder op de foto had gezet. 

Waarneming en eigen foto's: Noord Brabant eigen tuin in Juni 2017 , oktober 2020 en juni 2022


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#kolibrievlinder #pijlstaart  #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken