Taal, geld en cultuur

In Zuid Afrika worden veel verschillende talen gesproken, de belangrijkste zijn Afrikaans, Engels, maar ook Tsonga, Zoeloe Xhosa, Swasi, Ndebele, Shoto (noord en zuid), Tswana en Venda zijn officiële talen.

In Zuid Afrika word betaald met de Rand, vernoemd naar de Witwaterrand, waar veel goud gevonden werd. De Rand is ook betaalmiddel in de buurlanden Namibië, Swaziland en Lesotho. De Rand word verdeeld in 100 cent. De rand word aangeduid met de R, maar ook wel eens met ZAR,  de isocode AZR. De koers van de Zuid Afrikaanse is vrij stabiel.

 

€10,-  is iets minder dan R100,- waard

R 10,- is iets meer dan €1,- waard.

 

Op zoek naar een prachtige vakantie ervaring?

 

Ku Sungula Safari Lodge is gelegen in Big-5 gebied, ik bracht een paar dagen door in deze prachtige omgeving in een typisch Afrikaanse rondawel. Ik zag regelmatig Afrikaanse dieren bij de drinkplaats vanaf het terras, giraffen, zebra’s, impala en bijzondere vogels. Een unieke ervaring was het bezoek van de olifant, fantastisch om deze beesten rustig te observeren. Bij het kampvuur hoorde ik het machtige gebrul van leeuwen, dat klinkt heel indrukwekkend in de “stilte” van de bush. De geluiden, de geuren, de sfeer, het ligt voorgoed opgeslagen in mijn geheugen, onvergetelijk.

 

Mens en cultuur

Er leven veel verschillende volken in Zuid Afrika met hun eigen culturen  en religies. Een klein gedeelte van de bevolking is blank, zij overheerste in de tijd van de apartheid. Nu is er geen echte apartheid meer, maar er is nog wel een groot verschil tussen arm en rijk in dit land. De meeste volkeren hebben eeuwenlange tradities en ook muziek en ritme speelt een grote rol in de Afrikaanse samenleving. Over het algemeen zijn de mensen vriendelijk, gastvrij en behulpzaam. Wel gaat alles veel trageer dan bij ons in Nederlanden en afspraak voor morgen, kan ook evengoed pas volgende week plaats vinden.

 

In Zuid Afrika vind je veel handwerk, zoals: houtsnijwerk, vlechtwerk en kralen sierraden. Je kunt er verschillende bouwstijlen bewonderen, van lokale hutten tot bouwwerken uit de blankenoverheersing.

 

Eten en drinken

In Zuid Afrika de Braai erg populair, deze BBQ met veel vlees is ook belangrijk vanwege de sociale contacten. Soms wordt er een Bring en Braai georganiseerd, waar de gasten allemaal vlees mee brengen, wat gezamenlijk wordt opgegeten.

 

Typisch Zuid Afrikaanse gerechten zijn:

 

De biltong: reepjes gedroogd vlees

Boerewors: een kruidige worst

Potjiekos: een stoofpotje gemaakt uit laagjes vlees, aardappels of rijst en verscheidene groenten en soms ook fruit. Meestal gekruid met kerrie en peper, het moet langzaam garen en mag niet geroerd worden.

Bobotie:een ovenschotel met gehakt, gedroogde vruchten en overgoten met een mengel van ei en melk.

Frikkadels:  Zuid Afrikaanse gehaktballen.

 

In Zuid Afrika word veel bier gedronken, zoals Castle, Lion, Ohlssons en Hansa. Er is ook een inheems bier: Maheu, gebrouwen van sorghum, dat smaakt nogal zuur en het is dik. Verder is Zuid Afrika natuurlijk bekend om zijn heerlijke wijnen, vooral uit de wijnstreek rondom Kaapstad.

 

Het kraanwater in Zuid Afrika is schoon en goed te drinken.