Wandeling met een onverwachte wending
Ik maakte een wandeling niet ver van huis en kwam daar iets tegen wat ik nooit had kunnen bedenken, de wandeling maakte ik een paar jaar geleden maar maakte in diepe indruk op mij, het werd een leuke ervaring.
Hoe een wandeling een onverwachte wending nam.
Op een kleine vijf minuten fietsen vanaf mijn huis bevind zich een klein bosperceel. Als kind speelde ik hier vaak met mijn vriendinnetjes en nu loop ik er weleens doorheen om even rust te vinden. Het geruis van de bladeren, het tjilpen van de vogels, ik kan daar echt van genieten. De natuur is voor mij een oplaadpunt en het werkt ontspannend.
Zo fietste ik een paar dagen geleden naar de rand van het bos, ik zette mijn fiets tegen een boom en begon te lopen. Ik was in gedachte verzonken en liep, me niet echt bewust van mijn omgeving het pad af. Het was stil in het bos, geen getjilp vandaag, wel hing er een opvallende geur.
Plotseling hoorde ik het getrompetter van een olifant. Ik blijf even staan en denk nog, hou op met dromen, je bent niet in Afrika, maar opeens zag ik ze staan. Twee grote grijze dikhuiden, wat een prachtige dieren. Hun logge lijf met de grove leerachtige huid vol rimpels, hun kleine oogjes en de slurf, waarmee ze wat takken en bladeren van de bomen trekken. Het zijn Indische olifanten zie ik, ze hebben namelijk heel kleine oren in verhouding met de Afrikaanse olifant.
Ik loop nog wat dichterbij en op een meter of drie van de kolossale beesten blijf ik staan, ik zie nu, dat er een dun stroomdraadje gespannen is, tussen een aantal bomen, zodanig dat de olifanten in een soort van hokje staan. Ik kijk nog eens rond en pas nu valt me op, dat er op het grasveld aan de zijkant van het bosperceel een circus zijn tenten heeft op gezet.
Ik zie nu ook de giraf, die een meter of tien verderop staat. Giraffen vind ik majestueuze beesten, ze lopen heel gracieus met hun lange poten. Met hun lange nek steken ze hoog boven alles uit en kunnen ze de bovenste blaadjes van de bomen eten. Ze hebben een prachtige kop met mooie grote ogen, met prachtige lange wimpers, wat een zacht, lief effect geeft . Hun vacht fraai gecamoufleerd met vlekken.
Verderop op het grasveld is nog een stuk afgezet, waar zich een kameel met jong en een dromedaris bevinden. Ook staat er een grote kooi/ wagen, met tijgers en een met apen. Een van de apen draagt een kleintje op haar buik mee.
Ik geniet bij het zien van al deze bijzondere dieren, die als een cadeautje hier zomaar op mijn weg komen. Ik zie nu ook mensen van het circus, die bezig zijn met de verzorging van de dieren. Een van hen loopt ook onder het draadje bij de olifanten door en begint tegen de beesten te praten. Hij wordt liefdevol geknuffeld door de olifantenslurf en dan laat de olifant zich met een smak vallen op de grond. De verzorger wrijft het beest eens over zijn kop en je kunt zien dat er van genoten wordt, de kleine oogjes gaan dicht.
Circus met wilde dieren.
Nu staat het al een tijdje ter discussie of dit nog wel kan, een circus met wilde dieren.
Er zijn groepen voorstanders: zij voeren argumenten aan als het is een lange traditie die je niet moet stoppen. Deze dieren kunnen niet meer in vrijheid leven, er wordt erg goed voor deze dieren gezorgd en de dieren vinden het leuk om kunstjes te doen, zij krijgen daardoor afleiding en verdienen een beloning.
Ook zijn er natuurlijk tegenstanders zij vinden dat het te onnatuurlijk is voor de beesten. De dieren horen in vrijheid te leven. Het steeds optreden in de circussen en steeds verhuizen levert te veel stress op voor de dieren.
Onze regering heeft in 2008 aandacht besteed aan dit fenomeen. In een nota dierenwelzijn en nota diergezondheid, werd er over gesproken of het verboden zou moeten worden. Een krappe meerderheid in de tweede kamer vond destijds: “Het is niet meer van deze tijd dat leeuwen door een hoepel moeten springen. Een verbod op het houden van circusdieren is daarom logisch. Dit duidt mogelijk op een kentering in het denken over dierenwelzijn. Of zoals Gerda Verburg, minister van Landbouw, zei: “Een samenleving moet eens in de zoveel tijd haar opvattingen tegen het licht houden.”” (Bron: dinsdag 29 januari 2008 door NRC Handelsblad)
De discussie werd verder gevoerd over wat dan precies een wild dier zou zijn, want er was bekend dat Keizer Haile Selassi leeuwen als huisdier hield, dus dan kan een hond of paard ook onder wilde dieren vallen. Ook werd er gesteld dat dieren in het circus zeer goed verzorgd worden, in tegenstelling tot vele huisdieren hier in ons land.
Betreft de kunstjes werd aangevoerd dat: dieren in dierentuinen soms evengoed worden getraind, zoals de olifanten in Dierenpark Amersfoort, deze groep was een tijd lang onhandelbaar. Waarvoor toen men de hulp in riep van circustrainers. Ook zijn dierentuinen dieren gaan trainen en kunstjes gaan laten doen onder het mom van bezigheidstherapie, of voor medische behandeling gemakkelijker te maken, doordat ze leren zelf hun poot uit te steken enz. Dit word ook gedaan bij bijv. dolfijnen die leren zo te gaan liggen op het water oppervlak, zodat er gemakkelijk een spuit gezet kan worden en ook zij leren kunstjes ter vermaak.
Er is nog geen besluit genomen, dat mag duidelijk zijn.
Mijn ervaring
Ik heb genoten van de onverwachte wending die mijn wandeling nam. Heerlijk om deze prachtige dieren van zo dichtbij te kunnen bekijken. Al hoeven ze voor mij geen kunstjes te doen, ik vind ze al prachtig zoals ze zijn.
De circusvoorstelling ga ik dan ook niet bekijken, al zag ik wel dat er voor deze dieren een goede verzorging was en dat ze met liefde werden behandeld. Er was echt interactie tussen de dieren en verzorgers, waaruit ik opmaakte dat de dieren niet erg ongelukkig waren.
De discussie of het niet beter is wanneer alle dieren in vrijheid leven, daarvan denk ik dat dat vast zo zal zijn, maar dat het niet echt haalbaar is.
Update: Vanaf 15 september 2015 zijn wilde circusdieren in Nederland verboden.
2016:
Er gaan nu geluiden op vanuit verschillende groepen, dat ook dolfinaria en dierentuinen niet kunnen en hun deuren moeten sluiten. Persoonlijk vind ik, zeker dat laatste te ver gaan.
Er zijn heel veel mensen voor wie het niet mogelijk is om deze mooie dieren in hun natuurlijke omgeving te bekijken. Er zijn ook bedreigde diersoorten die door fokprogramma’s in de dierentuinen nog steeds te bewonderen zijn en zelfs soms alweer terug in de natuur voorkomen.
Wel vind ik dat er goede en duidelijke regels moeten zijn over het welzijn van deze dieren. Bijvoorbeeld: Zoveel mogelijk de natuurlijke leefomgeving van het dier nabootsen, geen kleine kooien maar ruimte om binnen en buiten te kunnen bewegen, klimmen, zwemmen of wat het dier nodig heeft en dieren die van nature in families of groepen leven niet afzonderen.
#wandeling #verhaal #dieren #circus #olifant
(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht dec 2016.)