oude wijfjes

Oude wijfjes of ook wel voorjaarster genoemd, Latijnse naam Ipheion uniflorum

Deze bloemetjes zag ik staan in mijn tuin , ik had daar ooit bolletjes gezet, maar was de naam kwijt.

Ik plaatste een oproep: Wie helpt? Hoe heten deze bloemetjes? 
Het zijn kleine bloembolletjes en ze bloeien vroeg in het voorjaar. Het zijn kleine witte bloempjes met een licht randje blauw. Iedere ochtend gaan de bloempjes open en later in de middag beginnen ze zich weer te sluiten. Ze staan tussen langwerpig groen blad , wat een beetje op grof gras of bieslook lijkt en ze bloeien heel talrijk . Het plantje is ongeveer 15-20 cm hoog en aan ieder steeltje zit maar één bloemetje.
Na lang zoeken heb ik het toch zelf gevonden het zijn oude wijfjes of ook wel voorjaarster genoemd. Latijnse naam Ipheion uniflorum

Ze worden soms ook 'Wisley Blue' genoemd, vanwege het licht blauwe kleurtje erin. De bolletjes zijn winterhard en de pollen met bolletjes worden ieder jaar groter. Ze mogen in de halfschaduw, maar in de zon bloeien ze nog uitbundiger.

Het bloempje komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Het plantje is verwant aan de uien (je ruikt dat ook wanneer je de bladeren en beetje fijn wrijft), en hoort dus in de allium subfamilie (Allioideae) van de Amaryllidaceae

De stengel wordt tot 20 cm lang en draagt ​​maar een opvallende bloem in het voorjaar (vandaar de Latijnse naam uniflorum - "enkele bloem"). De stervormige bloem ruikt wat naar honing en heeft zes puntige lobben tot 3 centimeter lang in tinten van zeer bleek tot diep paars-blauw.


#bloemen #wittebloemen #oudewijfjes #voorjaarsster #uniflorum #herkennen #determineren #bolgewas