Verblijf in Kroatië

Kroatië begint steeds meer bekendheid te krijgen als fijne vakantie bestemming, al heeft het al een hele traditie van gastvrijheid opgebouwd. Er zijn dan ook tal van mogelijkheden voor verblijf in dit prachtige land. Je kunt kiezen tussen grootschalig en toeristisch, maar ook kleinschalig en authentiek. Er is aanbod van het comfort van een hotel tot aan het buiten-leven-gevoel van de camping. Je kunt via een reisorganisatie of via internet boeken, maar ook ter plekke een kamer of appartement zoeken.
 

Hotels

Er is een groot aanbod van hotels in Kroatië, onderverdeeld in verschillende prijsklassen. In Kroatië wordt de kwaliteit in de sector aangegeven met de wel bekende sterren. Er zijn hotels met luxe voorzieningen, zoals bijv. kuuroorden, die aangeduid worden met 5 sterren Maar ook mooie hotels met minder exclusieve luxe, met 4 of minder sterren. Soms worden ze ook aan geduid als A, B of C klasse, waarbij A staat voor 4 of 5 sterren. Sommige hotels bieden ook all inclusief arrangementen aan, vaak te boeken via een reisorganisatie.

 

In heel Kroatië vind je familiehotels, dat zijn kleinere hotels, die worden gerund door een familie. Deze hotels hebben vaak een unieke sfeer en je krijgt er vaak een meer persoonlijke bediening. Naar gelang de voorkeuren van de familie geeft het hotel een sfeer voor gezinnen met kinderen of juist voor mensen die eenvoud en cultuur zoeken, die van avontuur houden enz. De eigenaren weten vaak alles van de streek, waar je het mooiste plekje vind, welk strand het fijnste is. In deze hotels worden vaak de streekgerechten geserveerd en de beste wijnen uit de eigen omgeving.

 

Campings

In Kroatië is het verboden om vrij te kamperen, maar er is aanbod genoeg. In Kroatië zijn honderden camping te vinden, waar de afgelopen jaren veel in is geïnvesteerd. Ze zijn van goede kwaliteit, met nette sanitaire voorzieningen en vaak een zwembad. Er zijn grote campings, die iets weg hebben van een vakantiedorp, maar ook kleine camping, die een eigen gezellige sfeer hebben. Op de campings kun je je eigen tent, caravan of camper meebrengen, maar je kunt er ook een stacaravan  of compleet ingerichte tent huren. In Kroatië zijn ook een aantal naturistencampings, o.a. in Istrië, Kvarner en in Dalmatië.

 

Kamers / appartementen huren

In Kroatië kun je ook gemakkelijk via particulieren een kamer of appartement huren en er zijn pensions. Je ziet vaak het bordje Sobe bij een huis staan, dat betekent zoveel als het bekende Kamer te huur / Zimmer frei. Je vind deze op internet, zodat je van te voren afspraken kunt maken, maar je kunt ook terplekke op zoek gaan.

Behalve via de bordjes bij de huizen, zijn er vaak ook verhuurders aanwezig op de busstations en havens. Wanneer je zorgt dat je vroeg op de dag op zoek gaat, heb je nog de meeste keus en kun je vaak onderhandelen over de prijs. Het beste kun je de ruimte bekijken, voordat je de overeenkomst afsluit, je weet dan wat je huurt.

Wanneer je minder dan 3 dagen blijft, vragen ze vaak een toeslag, dus bij een langere verblijf, kun je daar op afdingen. Let goed op welke afspraken je maakt, is de prijs per dag of per persoon per dag. De particuliere kamers hanteren ook een sterren systeem, om hun kwaliteit aan te geven. Een kamer met eigen badkamer heeft vaak 3 sterren, deel je je badkamer met nog een andere kamer, wordt dat vaak aan gegeven met 2 sterren, bij 1 ster deel je vaak met meerdere gasten. Meestal mag je gebruik maken van de keuken, maar ontbijt is vaak niet inbegrepen.

 

Een appartement heeft meestal een woonkamer, 1 of 2 slaapkamers, een badkamer en een keuken.

 

Eco en Agro toerisme

Eco en Agro toerisme,  rekening houden met de natuur, leven op het platteland, deze vormen van toerisme zijn overal erg in opkomst ook in Kroatië. Er zijn ruim 350 boerderijen en landhuizen waar je je vakantie kunt doorbrengen. Je bent dan in een rustige omgeving, waar rekening wordt gehouden met het milieu. Je maakt kennis met de lokale bevolking, hun gewoonte en gerechten. Op de boerderijen kun je ook kennis maken met het boerenleven, het werk op het land  en met de dieren.