Eikenpage

Een schitterende verrassing op een zomerse dag, deze eikenpage streek neer terwijl ik met de camera klaar stond. Een heel bijzonder vlindertje dat ik nooit eerder zag.

Eikenpage(Favonius quercus)               Groep: dagvlinders            Familie: Lycaenidae (Kleine pages, vuurvlinders, blauwtjes)

eikenpage

De eikenpage heeft aan de bovenkant bruine vleugels, waarop bij de mannetjes op de hele vleugel een  iriserend blauwe laag ligt, bij de vrouwtjes zijn dat maar twee kleine vlekken, afhankelijk van de hoek en het licht veranderd daardoor het bruin in blauwe tinten. (Helaas heb ik daar nog geen foto van kunnen maken) Het vlindertje hierboven is een mannetje, het vrouwtje heeft ongeveer dezelfde tekening maar is wit van kleur.

eikenpage

Het is een klein vlindertje met een vleugellengte van maar 16mm, aan de achtervleugel zie je onderaan een kleine zwarte punt en de vleugel is versierd met een bruin met zwarte stip. Ook loopt er een witte wat kronkelende rand over de vleugels.

De eikenpage is niet gemakkelijk te spotten zij bevinden zich meestal boven in de eikenbomen, ze eten daar honingdauw. Soms komen ze in droge tijden s ’morgens naar beneden om wat water te drinken. In de namiddag doen ze zich soms tegoed aan de nectar in bijv. de wilde liguster. Ze vliegen van juni tot en met augustus. 

 

eikenpage

De eikenpage leeft vooral in de toppen van de zomereik, hij zet zijn eitjes af tussen de jonge knoppen aan het einde van de takken. De rups is kort, wat breed en bruin van kleur, mooi gecamoufleerd tussen de eikenknoppen.

eikenpage
eikenpage

Waarneming en eigen foto's: juni Noord Brabant, deze vlinder streek even neer op onze auto.


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#eikenpage # Lycaenidae #page #blauwtje #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken