Roodborstje

Roodborstje (Erithacus rubecula)            Orde: Passeriformes (Zangvogels)             familie Muscicapidae (vliegenvangers)

roodborstje

Het roodborstje is heel herkenbaar met zijn fel oranje / rode borst natuurlijk, Je ziet ze vaak in tuinen, parken en bossen en ze zijn niet zo schuw. Het is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (vliegenvangers). Blijf heel rustig staan zonder plotselinge bewegingen en houd je stil, dan blijft hij vaak zitten.

roodborstje

Uiterlijk:

Het vogeltje is ongeveer 14 cm groot en heeft een ietwat gedrongen postuur. Met de oranje borst en lichte buik is het een opvallende en heel herkenbare verschijning. De rug is bruin en hij heeft een wat roodbruine staart. De jonge vogels hebben nog niet de oranje borst, ze hebben een wat gespikkelde kop en borst, zodat ze niet snel opvallen in het nest. Roodborstjes bouwen een nest op of laag bij de grond van grassen, bladeren en andere zachte materialen. Hoewel het bouwwerk meestal vrij slordig is, word het wel goed schoon gehouden door de uitwerpselen van de jongen meteen uit het nest te gooien.

roodborstje
roodborstje

De rode borst

Hoewel het roodborstje er heel vrolijk uitziet met zijn oranje borst, heeft die felle kleur een heel andere functie, hij probeert daarmee indringers af te schrikken. Roodborstjes verdedigen fel hun territorium en soortgenoten worden dan ook meteen verjaagt. Heel duidelijk zie je dat wanneer er een roodborstje voor een raam zit, ziet hij zijn spiegelbeeld, dan gaat hij onmiddellijk in de aanval door fel tegen het raam te tikken. Ze kunnen zichzelf hierbij aardig uitputten en verwonden, want deze indringer laat zich natuurlijk niet verjagen. Gebeurd dit bij jouw huis, zet dan even iets voor het raam, zodat de weerspiegeling verdwijnt, het roodborstje word weer rustig.

roodborstje

Wat eten ze?

Roodborstjes willen graag een eigen voedselgebied en laten zich daarom horen met een luid gezang. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van deze soort zingen het hele jaar door. Ze eten graag insecten zoals  vliegjes en spinnen maar ook slakken en wormen staan op het hoofdmenu. Je ziet ze daarom vaak scharrelen op de grond. In de herfst en winter eten ze ook fruit en bessen.

 

roodborstje
roodborstje

Waarneming en eigen foto's MereltjeFotografie © : eigen tuin, Soerendonks goor, Prinsenpark , Luchtkasteel. 


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en  Vogelbescherming

#roodborstje #vogel  #lijsters #fotografie #herkennen