Grasmus

Een mooi klein vogeltje met witte wangen uit de familie kleine zangers, hoewel ik hem waarschijnlijk al duizenden keren ben tegengekomen, maar niet heb opgemerkt, is het toch een prachtig beestje.

Grasmus (Curruca communis synoniem: Sylvia communis)        Orde: Passeriformes        Familie: Sylviidae

grasmus man

Uiterlijk

De grasmus is een klein (14cm)  heel beweeglijk vogeltje, dat kwetterend en zingend van tak naar tak vliegt.

Op het eerste gezicht geen opvallende verschijning, het is voornamelijk zijn geluid en beweeglijkheid die opvallen. Toch is het een leuk vogeltje om te zien, met zijn witte wangen een klein spits grijs snaveltje met aan de basis een beetje oranje. Op de rug heeft de grasmus een licht bruine en de vleugels hebben een roestbruin oranje kleur, de borst is licht beige.

Zijn dunne pootjes zijn oranje van kleur, dat is meteen een van de opvallendste verschillen met de braamsluiper die duidelijk grijze poten heeft. Verdere verschillen met die soort zijn de vleugel kleur, bij de braamsluiper grijs en de plaats waar je hem ziet, de braamsluiper altijd laag in struikgewas en de grasmus in topjes en bomen.

grasmus
grasmus

Het mannetje van de grasmussen is meer gekleurd dan de vrouwtjes en jongen, die duidelijk meer licht bruinig zijn. Ook hebben de mannen een witte ring rond de ogen en een wat rozige kleur op de borst. Ook opvallend is de wat dikkere grijze kuif op de kop.

(Zie foto hieronder )

grasmus man

Waar leven ze

De grasmus is een trekvogeltje, dat de winters doorbrengt in Afrika, in de zomers komt hij naar Europa en Azië om te broeden. Je kunt het vogeltje in vrijwel heel Europa vinden, behalve in IJsland. In Nederland zit hij veel in de duinen, maar ook in andere gebieden met struiken, zoals jong bos, de heide, langs weiden, akkers en sloten. Ze nestelen laag in de struiken of heggen, maar zoeken de toppen of bomen op om de zingen. Ze leggen 4 tot 5 eieren, geelbruin van kleur met donkere vlekken.  

grasmus man

Wat eten ze

De grasmus eet voornamelijk insecten, zoals rupsen, spinnen en muggen. Dat menu wordt aangevuld met bessen en vruchten zeker tijdens de trektocht.

grasmus
grasmus

Waarneming en eigen foto’s: Visvijvers Bergeijk 2021


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia, vogelvisie en  Vogelbescherming

#grasmus #vogels #zangers #fotografie