Een mooi Afrikaans wiegeliedje met een verhaal

Dit mooie Afrikaanse Wiegeliedje heeft voor mij een mooi verhaal, toen ik het voor het eerst hoorde pinkte ik stiekem een traantje weg. Ik zal jullie proberen uit te leggen hoe dat kwam.

wiegelied baby

Het verhaal

Ik heb een zus die een jaar ouder is, onze levens gingen nagenoeg gelijk op, zij ging iets eerder het huis uit, ik werd iets eerder moeder, maar we zaten toch steeds in dezelfde fase.

 Ook heb ik nog een 11 jaar jonger zusje. Vaak heb ik met haar gewandeld door de straat, haar in bad gedaan en met haar gezongen en gespeeld, maar haar leven zat in een hele andere fase. Ze groeide op tot een vrolijke ondernemende volwassen vrouw, maar ze bleef voor ons altijd het kleine zusje. Ze vloog uit, eerst naar de andere kant van de provincie en later naar de andere kant van de wereld.

babyvoetjes

Ze werd moeder en ik kon haar niet bezoeken. Met mijn PDS is reizen heel erg moeilijk en door gebeurtenissen in het verleden, heb ik ook veel last van een soort van heimwee. Toen zou ze voor de tweede keer moeder worden en kon ik haar niet langer missen. De gebeurtenissen volgde elkaar in een snel tempo op en ik waagde de stap. Ik vloog de halve wereld over, op weg naar mijn zusje. Mijn nieuwe neefjes waren 2 jaar en de jongste telg precies een maand oud, toen ik voet op Afrikaanse bodem zette. Het was een emotioneel weerzien.

Het was prachtig om mijn “kleine zusje”, zo in de weer te zien met haar kindjes. Heerlijk om samen met haar bezig te zijn, haar te helpen, zoals ze mij hielp toen mijn kinderen nog klein waren. Zo ook die avond, ik ruimde nog wat van het speelgoed in de box en zij legde haar kindjes te slapen.
Ik hoorde haar zingen, met haar zachte, hoge stem, een prachtig lief liedje, het beroerde me tot in het diepst van mijn ziel. Het was een Afrikaans wiegeliedje, ik hoorde het nooit eerder, maar vond het zo prachtig. Ik nam de melodie en de woorden in me op, van plan om het nooit te vergeten.
Eenmaal weer thuis, was het toch moeilijker dan ik dacht om het liedje vast te houden tot ik het weer hoorde. Op de DVD van Helmut Lotti: Out Of Africa

dvd hoes Tula Tula Helmut Lotti

Achtergrond informatie

Tula Tula is een Zulu-liedje, heel erg bekend in Zuid Afrika. Mijn zus leerde het van de hulp die al verschillende jaren werkt bij haar op de lodge. Het is een prachtig liedje, dat helemaal tot zijn recht komt onder de heldere sterren hemel. Voor de versie van Helmut Lotti zijn de coupletten in het engels vertaald.

 

Een stukje van dit Zulu volksliedje:

Tula Tu Tula baba Tula sana       
Tul'umam 'uzobuya ekuseni       

Hush my baby close your eyes
Time to fly to paradise
Till the sunlight brings you home
You must dream your dreams alone

 

Tula Tu Tula baba Tula sana
Tul'umam 'uzobuya ekuseni

Hush my baby go to sleep
I'll be with you counting sheep
Dreams will take you far away
Sleep until the brea k of the day

Tula Tu Tula baba Tula sana
Tul'umam 'uzobuya ekuseni

Tula Tu Tula baba Tula sana 

(Be silent baby keep silent)

 

Tul'umam 'uzobuya ekuseni 

( Mama will be back in the morning)

 

 

wiegeliedje baby

Wil jij het ook eens luisteren, je vind het op You tube onder deze link. en helemaal in Zulu vind je het hier.

 

Wanneer ik er naar luister, het liefst als ik alleen ben op een lekkere zomer avond, dan sluit ik mijn ogen en waan me weer in het warme Zuid Afrika en zie ik die beelden weer voor me opdoemen. Mijn zusje met haar prachtige kindjes, zo natuurlijk moeder. Altijd weer rolt dan die traan over mijn wang, terwijl ik me gelukkig voel, omdat ik dit heb mogen beleven. Tegelijkertijd ook een beetje verdrietig om mijn eerste petekindje, dat niet op onze wereld mocht blijven. Hij zou nu reeds de volwassen leeftijd hebben bereikt, maar het gemis blijft. Daarom dit stukje, als een ode aan Stefan en als een warme groet aan mijn zusjes.

En vele jaren later keer ik weer terug naar dit mooie lied, als ik afscheid moet nemen van mijn prachtige stil geboren kleinzoon Novan, oudste zoon van mijn jongste zoon. 


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via Pexels , pixabay en screenshot cd

#wiegeliedje #Afrikaans #HelmutLotti #tulatula #slaapliedje

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jun 2017.)

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb