Plasrombout

Verstekeling aan boord

Plasrombout  (Gomphus pulchellus)            Groep: Echte libellen  (Anisoptera )                 Familie: Gomphidae (Rombouten)

Ik hoorde een raar geluid in de auto, wat kon dat toch zijn? Eerst maar op de weg letten en straks thuis kijken bedacht ik. Eenmaal thuis was het inmiddels weer stil, maar toch even op zoek gegaan. Ik had een verstekeling, waarschijnlijk stiekem ingestapt toen ik even een tussenstop maakte op de parkeerplaats bij de beek in het bos. Hij keer verlangend uit hij raam, daar lag de vrijheid.

plasrombout

Niet de beste foto, gemaakt door het stoffige glas van de auto, maar omdat de ogen en het snoetje zo goed te zien zijn wil ik hem toch delen.  Ik maakte de betreffende deur open om hem zijn vrijheid te gunnen.  Heel even bleef hij nog zitten op de rand van de deur om daarna razend snel in de verte te verdwijnen. 

Op de foto hierboven zie duidelijk het eerste kenmerk dat we te maken hebben met een soort uit de familie rombouten, dat zijn namelijk de enige “echte libelle” soort waarbij de ogen elkaar niet helemaal raken in het midden van de kop. 

plasrombout

Ze hebben een zwart gele tekening. Dit exemplaar blijkt een plasrombout te zijn, het grote verschil met de veel gelijkende beekrombout zijn de poten, die van een beekrombout zwart en van de plasrombout geel zwart gestreept zijn.  


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet. 

#libellen #plasrombout  #rombout#determineren #herkennen  #familie #kenmerken 

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020