Mereltje » Libellen » Waterjuffers » Vuurjuffer

Vuurjuffer

Vuurjuffer (Pyrrhosoma nymphula)                     Groep: juffers                        Familie: waterjuffers (Coenagrionidae)

vuurjuffer man

Vuurjuffertjes zijn overwegend rood Het achterlijf heeft een zwarte tekening en ook de grote rode ogen hebben een zwarte lijn. Zwarte poten en het borststuk is zwart met rode schouderstrepen voor de man en gele schouderstrepen bij het vrouwtje, aan de onderkant van de borst is hij geel. Een juffer waarmee je hem zou kunnen verwarren is de koraaljuffer, maar als je let op de poten en achterlijf zie je snel het verschil. De koraaljuffer heeft geen zwart .

vuurjuffer
vuurjuffer

Hier zien we duidelijk de tekening aan de achterkant van het lijf. Twee foto’s van dezelfde juffer, door verschil van achtergrond en lichtval toch heel anders.

De 2de foto vanaf de andere kant, waardoor er een lichte achtergrond is van de vijverrand en een andere stand ten opzichte van de zon. Prachtig om te zien hier vind ik de ragfijne vleugels met aan het uiteinde van elke vleugel een zwarte vlek, pterostigma heet dat deftig, een verdikte stukje vleugel dat wat zwaarder is en daardoor voor een betere vleugelslag zorgt, maar het is ook een onderscheidings- en herkenningsteken.

vuurjuffer man

De vuurjuffer komt in heel Nederland voor bij stilstaand of zacht stromend water. Ze rusten vaak met de vleugels een beetje gespreid.

vuurjuffer

Ze vliegen van eind maart tot in september. Eitjes worden afgezet op waterplanten terwijl ze in tandem vorm vliegen.

vuurjuffer man vrouw parend

Deze vuurjuffertjes zag ik voorbij komen bij de vijver, ze gingen even zitten op een oud blad van de waterlelie. Het was een warme dag en de vissen waren heel actief, vandaar het witte schuim op het wateroppervlak.

Onderstaande foto: niet van heel goede kwaliteit maar vond hem toch bijzonder, met de vallende schaduw . Hier paren ze op een rood blad van de lelie, met de bolle ogen lijken het kleine monstertjes ;-)

vuurjuffer man vrouw parend

Waarneming en eigen foto’s: Tuin 2017  en Liskes 2020  Noord Brabant


#Libellen #juffertjes #waterjuffers #lantaarntje #herkennen #naruurfotografie 

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020