Samos

Samos ligt vlak voor de kust van Turkije en is uitgeroepen tot het fijnste Griekse eiland. In de geschiedenisboeken kom je Samos tegen met de tempel van Hera bij Ireo. Het is een opgraving van een ruïne, hier en daar wat brokstukken en nog een zuil intact. Deze zuil is vaak te zien op de vele ansicht kaarten uit Samos.

De film: The Gates of Lights, over het leven van Pythagoras is grotendeels op genomen op dit eiland.

  

Langs de kust van Samos vind je overal stranden en baaien, met pijnbomen tot vlak aan het water. Heerlijk voor een frisse duik of een rustige siësta. Er zijn zachte zandstranden, maar de meeste stranden hebben kleine ronde kiezels. Zie je op de kaart het woord: Psili ammos staan, dan heb je met een zandstrand te maken, zo’n strand vind je bijv. bij Votsalakia Beach aan de zuidkust. En bij Pythagorion in het zuidoosten. Ga je graag surfen, dan kun je het best aan de noord kant zitten, daar zijn de golven hoger, bij Kokkari is een surfschool

 

Tip: Neem waterschoentjes mee, want de mooiste baaien hebben vaak kiezels.

 

De mooiste stranden:

 

Livadaki Beach: ongeveer 8 km van Samosstad op het noord oosten van het eiland. Je komt er via een onverharde weg, het staat met bordjes aangegeven, Het is een smalle baai met een mooi intiem zandstrandje. Er is een strandtent, waar je kano’s kunt huren en iets kunt eten of drinken. De sfeer op het strand is gezellig mede door de zachte loungemuziek vanuit de strandtent.In Juli en Augustus is het er wel erg druk, vanwege de Griekse toeristen die dan komen.

 

Mykall Beach: ligt net voorbij Potami aan de zuidkust. Je kunt er kanoën , zeilen en varen met minicatamarans, maar ook heerlijk relaxen op de rotanbedjes onder de parasols. Er zijn verschillende cafeetjes en een restaurant bij het strand, Echt lekker eten, bij Traverne Mykali Beach is alles vers gemaakt. Je kunt je gerecht of salade ook laten inpakken in een doosje om heerlijk op het strand te eten.

 

Tsamadou Beach: ligt aan de noordkust ten westen van Kokkari. Dit is het strand wat meestal wordt gebruikt voor de foto’s van de reclame posters. Het is er prachtig.

 

Lemonakia Beach: ligt vlakbij Tsamadou Beach ietwat verscholen, maar prachtig.

 

Kerveli Bay: ligt aan de oostkust. Je kunt er snorkelen in het helder blauwe water of een siësta houden onder de bomen. Er zijn tavernes voor een hapje en een drankje aan het strand.

 

Mikro Seitani en Megalo Seitani: liggen aan de noordwestkust. Deze schitterende baaien kun je alleen te voet bereiken. Soms zie je er nieuwsgierige zeehonden.  

 

Toeristische trekpleisters bij Potami op noordwest Samos.

 

De watervallen van Potami werden toevallig ontdekt. Het beginpunt van de wandeling ligt bij Café del Mundo. Hier kun je nog even heerlijk zitten op de luongebanken en genieten van een drankje. Het is een pittige en avontuurlijke wandeling naar de watervallen, maarzeker de moeite waard.

Bij de baai van Potami kun je dolfijnen spotten en de ondergaande zon is er prachtig, vanuit een heerlijk ligbedje op het strand.

Even voorbij Potami is een kerkje in de vorm van een zeilboot, heel apart en er zijn rotsen die samen de Griekse letter epsilon vormen.

Het kunstenaarsdorpje Manolates

 

Dit leuke dorpje ligt net voorbij het plaatje Kampos aan de noordkust. Je bereikt het dorpje via een slingerend smal weggetje in het Ampelosgebergte, je rijdt dwars door de wijnvelden, een prachtige route.  In het dorpje rijden geen auto’s en je kunt er heerlijk snuffelen in sieradenwinkeltjes en arelliers, ook zijn er leuke eettentjes zoals café restaurant Despina.

 

Pythagorion

 

Net ten westen van Pythagorion, bij Spiliani, vind je de eeuwenoude Eupalinos tunnel. Deze tunnel is gebouwd in de zesde eeuw voor Christus, er werd door gevangen tien jaar lang aan gewerkt met hamers en bietels. Ze hadden geen meetinstrumenten, dus toen ze vanuit tweekanten bijelkaar kwamen, bleek er bijna geen doorgang te zijn. De tunnel kan wel worden bezocht.

 

Pythagorion heeft een gezellige boulevard met vele cafeetjes en restaurantjes. Je kijkt er heerlijk uit over de haven met luxezeiljachten, maar ook vissersbootjes.

 

In de oude stad, boven aan de lange trappen is de oudste pier van Griekenland, hier staat het standbeeld van de alom bekende filosoof en wiskundige Pythagoras.

 

Heerlijk ontbijten aan zee kun je bij Restaurant Noto’s, een stukje buiten de drukte van de boulevard. Je kunt er natuurlijk ook luchen, borrelen of dineren.