Reisverzekering en vergoeding, waar let je op?

Er zijn veel verschillen in de reisverzekeringen, zo hebben een aantal verzekeringen ook compensatie eigen risico van je zorgverzekering, bij anderen is dat uitgesloten. Meer informatie over reisverzekering afsluiten.

Reisverzekering en medische kosten.

Dit jaar 2018 heeft iedere Nederlander een verplicht eigen risico bij de zorgverzekering van maar liefst € 385, - per persoon. Word je ziek of krijg je een ongeluk op je vakantie zijn veel ziektekosten wel verzekerd via je zorgverzekering, maar het eigen risico moet je wel betalen. Sluit je toch een reisverzekering af, dan is het slim om op te letten. Een aantal verzekering geven je wel een compensatie voor dat (verplicht) eigen risico, let dan ook op of de reisverzekering een eigen risico voor schade hanteert, anders kom alsnog bedrogen uit.

Zo vergoeden bijv. de reisverzekeringen van Avero Achmea, HEMA en Interpolis niet het eigen risico van je zorgverzekering. Bij ABN AMRO word alleen het verplicht eigen risico vergoed, heb je dus voor een hoger eigen risico gekozen in je zorgverzekering, heb je daar geen complete vergoeding.

Verzekeringen waarbij wel een compensatie eigen risico geld zijn: EAGON, ANWB, ASR, Allianz Global Assistance, Unigarant en De Europeesche.

tekening ongeluk

“Ik ben al verzekerd wanneer ik medische kosten heb”, is een vaak gehoorde reden om geen reisverzekering af te sluiten. Soms kan dat toch voor onaangename verrassingen zorgen, buiten al je zorgen door de ziekte en/ of ongeval. Ga je met je gezin van 4 personen op vakantie en krijg je een ongeluk, dan moet je dus soms in een keer 4 maal het eigen risico (4 keer € 385, - is €1540, -) zelf op hoesten.

reiskoffer

In sommige landen, zoals Zwitserland, VS en Canada kunnen de rekeningen van medische kosten erg oplopen, ook deze rekeningen worden via je gewone zorgverzekering vaak niet volledig vergoed.

Ga je op vakantie een “risicovolle” sport, zoals parachutespringen, duiken, bungeejumpen en off-piste-skiën beoefenen? Ook hiervoor moet je goed de voorwaarden doorlezen, vaak moet je deze risico’s apart bijverzekeren.

Onder de medische kosten in je zorgverzekering vallen niet alle zorgen die je soms nodig hebt. Een gebroken been op skivakantie en met de gipsvlucht mee naar huis, dan heb je toch echt een reisverzekering nodig. Bij overlijden in het buitenland is het de reisverzekering die betaald voor de kosten van repatriëring.  Ook reddingsoperaties (Je ligt met een gebroken been ergens op een moeilijk bereikbare plaats en er moet een helikopter komen) of extra kosten voor langer verblijf na een ongeluk, natuurramp of door stakingen vallen vaak onder de dekking.

tekening verband

Bagage en of auto verzekeren via de reisverzekering?

Schade aan je auto word net als in Nederland door je autoverzekering vergoed. Heb je alleen WA verzekering, kun je overdenken om extra bij te verzekeren, bijv. voor Pechhulp via ANWB, Routemobiel of Allianz Global Assistance, soms ben je daar al via je dealer voor verzekerd.

Je bagage kan soms ook buitenshuis zijn meeverzekerd bij je inboedelverzekering, kijk dat even na! Een inboedelverzekering keert soms een hoger bedrag uit als een reisverzekering. Bij reisverzekeringen geld meestal een dagwaarde, waar soms dan nog een eigen risico vanaf gaat. Een inboedelverzekering dekt overigens niet altijd buitenshuis en vaak worden ook bepaalde gebeurtenissen buitengesloten, waardoor je toch weer de reisverzekering nodig hebt.

Een reisverzekering voor een stage, werken, backpacken studeren in het buitenland?

Vaak is een gewone reisverzekering in deze gevallen niet voldoende. Er zijn speciale verzekeringen voor, zoals de Globetrotter-verzekering van Mondial Assistance of Tasman Verzekeringen

collage reisverzekering

Schade claimen bij je reisverzekering:

Bij diefstal moet je altijd aangifte doen bij de politie. Bewaar altijd je aankoopbonnen van nieuwe dure spullen, zoals je fotocamera of smart Phone. Scan ze thuis in en mail ze naar jezelf, je hebt bij aangifte altijd de juiste gegevens bij de hand. Heb je geen aankoop bon meer, dan krijg je hooguit de dagwaarde vergoed, anders wellicht de nieuwwaarde.

Is je koffer niet op tijd op je bestemming, maak dan meteen melding op de luchthaven, er wordt dan een Property Irregularity Report (PIR) formulier ingevuld. Dit formulier heb je nodig om je koffer later te kunnen afhalen, maar ook om bij je reisverzekering een schade te claimen. Je mag dan namelijk de eerste noodzakelijke aankopen doen, bijv. schone kleding en toiletartikelen. Let wel op ook hiervoor is het bedrag per verzekering verschillend.

Ook wanneer je spullen beschadigd zijn moet je meteen een PIR document laten invullen. Doe dit voordat je de bagagehal verlaat, anders kun je niet meer bewijzen dat het tijdens het vervoer beschadigd is.

Meld schade altijd zo snel mogelijk bij je verzekering. Bij grote kosten of ingewikkelde zaken kun je het beste al tijdens het afhandelen advies vragen bij je verzekering. Ze hebben vaak een hulplijn, waardoor ze je ook makkelijker bij kunnen staan en dingen voor je kunnen regelen.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: en uit eigen portofolio  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#reisverzekering #schade #dekking #vergoeding #claimen #compensatieeigenrisico 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht febr 2018.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb