Kleine vos

De kleine vos is een goed opvallende vlinder, heel herkenbaar oranje met een rand van fel blauwe maantjes.

Kleine vos (Aglais urticae)                 Groep: dagvlinders                Familie Nymphalidae

kleine vos

De kleine vos is vooral oranje van kleur, langs de voor vleugel zie je een rand met afwisselend gele en zwarte vlekken, die ook met de vleugels dicht nog te zien is. Op de voorvleugels vind je ook drie zwarte vlekken. Langs de randen van de vleugels ligt een rand van felle blauwe maanvormige vlekjes. Het lijfje is bruin van kleur. De onderkant van de vleugel is donkerbruin met een wittige, soms licht-oranje band, waarin je de rand van de voorvleugels herkend.  

 

kleine vos

De kleine vos heeft een voorvleugel lengte van 22 tot 25 mm en laat daarin duidelijk een verschil zien met zijn soort genoot de grote vos, die heeft een vleugel lengte van wel 27 tot 33 mm. Verder zie je het verschil aan de ontbrekende blauwe maantjes, die zijn bij de grote vos voornamelijk zwarte. Ook het aantal zwarte stippen, bij de kleine vos 3 en bij de grote vos 4 kunnen je bij de determinatie helpen.

kleine vos

De rups van de kleine vos is behaard en zwart met gele strepen in de lengte. De kleine vos kun je het hele jaar zien, want het is een overwinterende soort. Je ziet ze voornamelijk op een beschutte zonnige plek in de buurt van brandnetels.

 

Waarneming en eigen foto’s: Noord Brabant 2013 en 2017


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#kleinevos #aurelia #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken