Mijn goed voornemen: Ik ga Kaizen

Weet jij wat het is Kaizen, ik ga het doen, zeker weten. Ik wacht niet tot het nieuwe jaar maar begin meteen. Nieuwsgierig geworden.......lees dan verder.

voetafdruk in zand

Elk jaar bedenken we massaal weer een hele berg goede voornemens, de meeste overleven zelfs de eerste maand niet. We gaan afvallen, meer sporten, gezond leven, stoppen met roken of fotoboeken maken van al die foto’s van de af gelopen 5 jaar.

Nog voor we er aan begonnen zijn, schrappen we alweer wat van het lijstje als onbegonnen werk. We maken een begin met andere voornemens, maar haken na een tijdje af en sommige schuiven we gewoon voor ons uit, met redenen als: dat ga ik doen na dat feestje of volgende week.

Daarom ga ik Kaizen: mijn doelen bereiken door te werken met kleine stappen. Kaizen is afkomstig uit Japan vertaald betekent het: veranderen naar beter of verbetering.

Bereik je doel, door te veranderen in kleine stappen.

De techniek is eenvoudig, verdeel je doelen in kleine stappen.

voetstap

Een kleine stap is gemakkelijk te nemen, je voelt er geen of niet zoveel weerstand tegen. Een grote stap kan al snel demotiverend werken, je denkt ik kan of durf dat niet en besluit al gemakkelijk om dan maar helemaal niet te beginnen.

Door het grote doel te verdelen in kleine doelen, zal je minder snel afhaken. Denk niet dat een kleine stap niets zal uitmaken, maar bedenk dat vele kleine stappen samen ook de grote stap zullen zijn.

Een voorbeeld van een groot onoverzichtelijk, tijdrovend karwei:

Je wilt al jaren fotoalbums maken van al die prachtige plaatjes die je maakte tijdens je vakantie. Maar na de vakantie roept je werk weer om je aandacht, het komt er niet van en voor je het weet, ben je weer nieuwe foto’s aan het maken tijdens de volgende vakantie. Zo stapelt het zich op en raak je het overzicht kwijt, zodat je er maar helemaal niet aan begint.

Je gaat Kaizen:

voetstap in zand

Verdeel je voornemen in kleine stukjes. Neem jezelf voor om een keer per week een half uurtje met je foto’s aan de slag te gaan of dagelijks 10 minuten, al naar gelang het in je schema is in te passen, maar houd het klein. Doordat de tijd dat je er mee bezig gaat gemakkelijk te overzien is, begin je er gemakkelijk aan.

 

Denk niet aan alle foto’s, die nog gedaan moeten worden, maar begin met een onderwerp, bijv. je laatste vakantie. Sorteer en bewerk eventueel elke keer een aantal foto’s en zet deze in een apart mapje. Je zult merken dat je doel om er een album van te maken, dichterbij komt en wordt enthousiast.

 

Wanneer je eerste album klaar is kun je trots op jezelf zijn, dat heb je toch maar mooi gedaan. Het tweede album is dan niet ver meer weg en uiteindelijk bereik je het grotere doel, albums van al je mooiste plaatjes.

Een voorbeeld van een verandering in je levensstijl

Je wilt gaan afvallen, meer bewegen en gezonder leven, maar hoe pak je het aan? Je besluit een sap kuur te volgen, geen snoep en vet meer. Vier keer per week een uur naar de sportschool en roken daar houdt je dan ook maar mee op. Dit is natuurlijk niet gemakkelijk voltehouden, dan moet je wel erg sterk in je schoenen staan. Deze poging is dan ook voor de meeste mensen gedoemd te mislukken.

Je gaat Kaizen:

Om af te vallen ga je niet op dieet, maar je begint met kleine veranderingen. Neem bijv. geen koekje meer bij de koffie en neem van alles wat je eet net iets minder, vul je maaltijd eventueel aan met extra magere salade. Wil je meer bewegen, neem dan voortaan de trap in plaats van de lift, ga op de fiets in plaats van met de auto en sta vijf minuten vroeger op en doe een paar oefeningen. Wil je stoppen met roken, kijk dan eens hoe vaak en op welke momenten je rookt en spreek dan met jezelf af dat je bijv. niet vaker dan een keer per uur rookt, of schrap een aantal rookmomenten uit je lijstje. Kijk hoeveel het je oplevert, leg dat geld opzij.

Je zult merken dat het gemakkelijker vol te houden is en na een tijdje ben je aan deze routine gewend. Kijk eens terug wat deze kleine stapjes je al hebben opgeleverd?  Je bent niet meer verder aangekomen en zelfs misschien al een klein beetje gewicht verloren. Je hebt wat meer conditie en zit wat lekkerder in je vel. Doordat je minder rookt heb je minder kosten, dat geld kun je gebruiken om jezelf eens te belonen. Je kunt dan een volgende stap nemen, maak het niet te groot, zodat je vol blijft houden en je trots blijft op je resultaat.

Kaizen

Kaizen is voor mij een praktische manier van denken, het is geen oneindig proces, maar via de kleine stapjes bereik je steeds een doel. Nadat je verschillende kleine doelen hebt bereikt, kun je terug kijken en zien dat je eigenlijk nu al een heel groot doel hebt waargemaakt.

Maak een stappenplan:

Bedenk hoe jou ideaal beeld eruit ziet en maak daarvan een lijst met realistische doelen. Wil je miljonair worden, dat is voor de meeste onder ons niet realistisch. Werken aan je toekomst en je kansen vergroten op een betere baan kan wel.

Ik begin vandaag met het ontwerpen van mijn toekomst.....mijn ideale wereld en ga daar een aantal doelen uit halen. Deze doelen ga ik met de techniek van het Kaizen, omzetten in kleine stappen.
Een doel heb ik al gemaakt: het opruimen van mijn  zolder...pffff wat een karwei. Ik ga nu elke week een half uur ruimen, een kast of een doos sorteren. Over een paar weken, kan ik zeggen, die klus is geklaard.

na gedane arbeid is het goed rusten

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#goedevoornemens #kaizen #veranderen #kleinestappen #motiverend #maniervandenken

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht mei 2017.)