Taal, geld en cultuur

Taal en Geld

In Kroatië is wordt Kroatisch gesproken, dat is een Slavische taal, die een beetje lijkt op Sloveens, Pools, Russisch en dergelijke.  Het Kroatische alfabet gebruikt het Latijnse schrift en heeft 30 letters.

 

In de toeristische gebieden spreken/ verstaan ook veel mensen Duits, of Engels en soms Italiaans.

 

Het betaalmiddel van Kroatië is de Kuna( afgekort als kn en ook wel HRK). Een Kuna is ongeveer € 0,135 waard, voor  €1,-  krijg je dus ongeveer 7,37 kn. De Kuna is nog verdeeld in 100 Lipa.

   
                             

Mensen en cultuur

De Kroaten zijn een volk dat trots is op haar land. Op het eerste gezicht lijken ze een beetje stug, maar als je kennis maakt, blijken het vriendelijk gastvrije mensen te zijn. Hoewel het toerisme toeneemt, sinds in 1995 de oorlog eindigde, zijn de meeste plaatsen nog authentiek. Er heerst een mediterrane, romantische sfeer, waar het leven zich voornamelijk buiten afspeelt. Overal zijn terrassen, die ʹs avonds gezellig verlicht zijn. De kust van Kroatië is nog een van de schoonste, helder blauw water en opgeruimde stranden. Ook in de steden wordt alles goed onderhouden, het is er schoon en veilig.

 

Eten en drinken

Al is de Kroatische keuken niet erg bekend, je kunt er goed en lekker eten. Er is veel invloed vanuit Italië,  pasta’s en pizza’s vind je overal. In vrijwel alle hotels en restaurants vind je verder normale Europese gerechten, maar ook typische lekkernijen uit eigen cultuur. Zwijn van het spit, lam uit de oven en visgerechten, zoals krab of oester met risotto of kreeft of inktvis met noodles. Kroaten houden van  heerlijk zoete nagerechten.

 

Prsut is een heerlijke gekruide en gerookte ham het meest bekend uit Dalmatië, vaak geserveerd met olijven.

Buzura zijn scampi’s in een saus van tomaten, ui en kruiden.

Strukli is een ovengerecht dat lijkt op ravioli, het is gemaakt met verschillende soorten tarwe.

Mlinci is kalkoen met macaroni of mie.

Calameres zijn stukjes gefrituurde inktvis.

Kruh is vaak het bijgerecht en is eigenlijk gewoon vers gebakken brood.

Zagorje strudel is verse zachte kaas, honing en noten in een pakketje van bladerdeeg.

Palacinka is het meest geliefde toetje, een met jam, walnoot of gesmolten chocolade gevulde pannenkoek.

 

In Kroatië is het water uit de kraan schoon en dat kun je dus gewoon drinken. In Kroatië wordt ook veel bier (Pivo) gedronken, er zijn merken uit eigen land zoals Ozusjko, maar in de meeste steden zijn ook bekendere biersoorten verkrijgbaar. De wijnen van Kroatië zijn van goede kwaliteit, gemaakt volgens  oeroude gewoonten en recepten. In het binnenland maken ze voornamelijk witte wijn, zoals de Pinot en Malvazija. De kust streek is dan weer bekend om zijn rode wijnen, zoals de Merlot, Teran en Kabernet. Van de sterke dranken is Travarica een van de bekendste, het is gemaakt van kruiden. Ook geliefd is de Lozavace, gemaakt met druiven en het heeft een hoog alcohol percentage. Ook gewone westerse sterke dranken, frisdranken, mineraalwaters en vruchtensappen kun je in Kroatië kopen. In Kroatië worden veel mixjes gedronken, zoals :

 

MishMash, een mix van rode wijn met sinas.

Bambus, rode wijn met een bruisende cola.

Bevanda is een wijn(rood of wit) gemengd met gewoon water.

 

Wil jij alvast in stemming komen of nog nagenieten, Kroatische wijnen kun je ook in Nederland bestellen bij Wijnland Kroatië.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb