Luchthavens NL

Nederland heeft Internationale Luchthavens en regionale luchthavens, waarvan sommige ook Europese chartervluchten uitvoeren. De belangrijkste luchthaven van Nederland is Schiphol.

 

Schiphol Airport, IATA-Code: AMS, ICAO-Code: EHAM,  ligt bij Amsterdam. Het is de omvangrijkste luchthaven van Nederland en één van de voornaamste van Europa.

Aankomst en vertrektijden informatie

 

Rotterdam The Hague Airport, IATA-Code: RTM, ICAO-Code: EHRD, ligt bij Rotterdam en is een van de grootste regionale vliegvelden van Nederland, met vluchten naar diverse Europese bestemmingen.

Aankomst en vertrektijden informatie

 

Eindhoven Airport, IATA-Code: EIN,  ICAO-Code: EHEH,  ligt bij Endhoven. Een regionale luchthaven voor reizigers uit Zuidoost-Nederland, de Duitse en Belgische grensstreken. Vroeger was het bekend onder de naam Welschap.

Aankomst en vertrektijden informatie

 

Maastricht- Aachen Airport, IATA-Code: MST, ICAO-Code: EHBK, ligt bij Maastricht Deze Limburgse luchthaven verzorgt vluchten voor passagiers, meestal chartervluchten naar bestemmingen in Europa, maar er wordt ook veel vracht vervoerd.

Aankomst en vertrektijden informatie

 

Groningen Eelde Airport, IATA-Code: GRQ, ICAO-Code: EHGG, ligt bij Groningen Eelde in Noord-Nederland, Deze regionale luchthaven verzorgd chartervluchten naar diverse bestemmingen in Europa, maar ook daarbuiten. 

Aankomst en vertrektijden informatie

 

Teuge International Airport, ICAO: EHTE, ligt in de provincie Gelderland, noordelijk van Teuge, tussen Apeldoorn en Twello. Het belangrijkste voor deze luchthaven zijn de vlieglessen, voor de beroepsvliegers, die vanuit hier worden gegeven. Verder vertrekken vanaf deze luchthaven enkele charter en zakelijke vluchten, verder wordt de luchthaven gebruikt voor rondvluchten en parachutespringen en wordt het gebruikt door politie en milieu-inspectie. 

Informatie Teuge Airport

 

Den Helder Airport, IATA: DHR ICAO: EHKD, Ook wel bekend als Vliegveld de Kooy, het ligt een stukje ten zuidoosten van Den Helder. Vroeger was het vooral voor de Marineluchtvaart, nu wordt het gebruikt voor burgerluchtvaart. Ook is het de voornaamste offshore helihaven van Noordwest-Europa. Helikopters vliegen van en naar bijv. boorplatforms. Ook zijn er van hieruit rondvluchten e.d.

Informatie Den Helder Airport

 

Lelystad Airport, IATA: LEY ICAO: EHLE,  ligt dichtbij Lelystad, in Flevoland. Vanuit deze luchthaven worden zakelijke vluchten gemaakt, maar ook lesvluchten en rondvluchten. Op de luchthaven is ook het Aviodrome gevestigd, dit is het grootste Nederlandse lucht en ruimtevaart museum.

Informatie Lelystad Airport  

 

Kempen Airport, ICAO: EHBD, ligt aan de rand van het plaatsje Budel in Noord Brabant, bijna aan de grens met Limburg. Van hieruit worden Europese zakenvluchten verzorgd en er is een vliegopleiding gevestigd. Ook is er een militair vliegveld op het terrein.

Informatie Kempen Airport

 

Seppe Airport,  ICAO: EHSE, ligt tussen Roosendaal en Etten-Leur, naast de A 58 vlak bij het plaatsje Bosschenhoofd. Er zijn van hieruit zakelijke vluchten in Europa, je kunt een rondvlucht maken en er zijn vlieglessen.

Informatie Seppe Airport

 

Luchthavens voor recreatieve doeleinden

Texel Internationaal Airport, ICAO: EHTX, ligt op het op schiereiland Texel, een stukje ten oosten van De Koog, in de buurt van Zuid-Eierland.  Vanuit deze luchthaven worden geen internationale vluchten meer gemaakt, het wordt voornamelijk gebruikt voor recreatieve doeleinden, zoals rondvluchten en parachute springen.

Informatie Texel Airport

 

Zeeland Airport, ICAO: EHMZ, ligt tussen Middelburg en Goes, bij het plaatsje Arnemuiden, in de provincie Zeeland. Het vliegveld wordt voornamelijk gebruikt voor rondvluchten, zweefvliegen, parasailen enz., maar er zijn ook zakelijke vluchten.

Informatie Zeeland Airport  

 

Ameland Airport, ICAO: EHAL, ligt aan de westkant van Ameland, nabij het plaatsje  Ballum. Vanuit dit vliegveld worden vooral recreatieve vluchten gemaakt, zoals rondvluchten, parachutevluchten en zweefvliegclub Ameland gebruikt de banen. Ook de helikopters van het SAR-squardron uit Leeuwarden hebben hier landingsplaatsen. Vanuit hier worden de reddings-  en zoekacties en ambulance vervoer uitgevoerd. In 1974 zijn op deze luchthaven een aantal scènes van de speelfilm Dakota opgenomen.

Informatie Ameland Airport

 

Vliegveld Hilversum, ICAO: EHHV,  ligt aan de zuidwestkant van Hilversum. Dit vliegveld biedt vooral recreatieve activiteiten aan. Er worden fotovluchten gemaakt, je kunt vliegles nemen of met de helikopter mee. Er zijn parachutevluchten en motorzweefvliegers.

Informatie Hilversum Airport

  

Groningen Oostwold Airport, ICAO: EHOW, ligt in de buurt van Winschoten. Vanuit deze locatie worden vooral landbouwvluchten gemaakt. Maar het wordt ook voor recreatieve doelen gebruikt zoals vlieglessen en parachutespringen.

Informatie Groningen Airport

 

Airstrip Drachten ligt tussen Drachten en Drachster Compagnie aan De Knobben, hier wordt in het weekend gevlogen door  vliegclub Fryslân. Van oorsprong was het een airstrip van  Philips. Er worden ook weleens evenementen georganiseerd, zoals een vliegerfestival of dragraces.

Informatie Drachten Airstrip

 

Enschede Airport, IATA-Code: ENS, ICAO: EHTW, vroeger bekend als vliegbasis Twente, ligt tussen Enschede en de gemeentes Hengelo en Oldenzaal, ongeveer 8 km van de Duitse grens. De luchthaven is gesloten voor bijna alle vliegverkeer, maar er wordt gewerkt aan een doorstart. De NAV, Nederlandse Academie van Verkeersvliegers en Vliegclub Twente hebben een speciale ontheffing en mogen nu gebruik maken van de banen. Verder mag het terrein gebruikt worden door de Twentse Zweefvlieg Club en de Twentse Radio Modelvliegtuig Club voor hun activiteiten. 

Informatie Enschede Airport

 

 

Airport / Museum

Vliegbasis Deelen, ICAO: EHDL, ligt tussen Arnhem en Apeldoorn. Het was vroeger een militair vliegveld, waar het nu nog maar af en toe voor wordt gebruikt. Op de luchthaven is ook de Zweefvliegclub Deelen gevestigd en er is een museum waar van alles over luchtvaart te vinden is.

Informatie Vliegbasis Deelen(Museum)

Zweefvliegclub Deelen

 

Vliegveld Hoogeveen, ICAO: EHHO, ligt in de provincie Drenthe, aan de rand van Hoogeveen op een industrieterrein. Het vliegveld wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden en er zijn  veel oldtimers op dit vliegveld te bekijken.

Informatie Vliegveld Hoogeveen

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb