Berlijn

Berlijn is een prachtige stad, waar voor ieder wel iets te zien of te beleven is. Er zijn verschillende gratis bezienswaardigheden, je vind er Architectuur en historie, maar ook hedendaagse cultuur en een prachtige dierentuin.Wil je dan nog helemaal iets anders kun je ook nog gaan zwemmen in de Berlin Arena of ga naar het prachtige Tropical Islands.

De East Side Gallery

Eens was Berlijn verdeeld door de muur, die dwars door de stad heen oost en west van elkaar gescheiden hield. Nu de Berlijnse muur is afgebroken is het weer één prachtige stad, de hoofdstad van Duitsland. Stukken van de muur zijn gespaard gebleven, om als kleine monumentjes te herinneren aan vroeger tijden. In het centrum van de stad bij de Mühlenstrasse, tussen Berlin Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke in Friedrichshain-Kreuzberg en parallel aan de rivier de Spree staat nog een stuk van meer dan 1 km van de oorspronkelijke muur. Dit stuk vormt de East Side Gallery en is een gedenkteken voor de vrijheid en is versierd met meer dan 100 muurschilderingen gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. De beschilderingen gaan vooral over politieke zaken na de Wende en bestaan voornamelijk uit graffiti.

Berlijn beer
Overal door de stad vind je fantasierijke beelden van de beer, dit is de mascotte van de stad. De beer is ook terug te vinden in het wapen van de stad, op monumenten en in de dierentuinen van de stad. Tierpark Berlin in het oosten van de stad is een van de grootste dierenparken van Europa en Zoo Berlin in het westen van de stad is bekend geworden door de geboorte van het ijsbeertje Knüt. Ook hebben ze een panda beer en een indrukwekkend aquarium met een prachtige onderwaterwereld.. In deze dierentuin kun je op koude dagen ook een wandeling maken met pinguïns, wat ook heel bijzonder is. Het park is 210 hectare groot en het meest omvangrijke park van Berlijn.

Potsdamer Platz

Wat je zeker ook niet mag missen is de Potsdamer Platz, een van de bekendste, grootste en drukste pleinen van Berlijn. Voor de tweede wereldoorlog was Potsdamer Platz een belangrijk zakencentrum, er zijn echter wel veel gebouwen verloren gegaan, vanaf 1961 werd het plein in tweeën gesplitst door de Berlijnse muur. Nu is het weer een handelscentrum. Je ziet op het plein prachtige grote moderne gebouwen maar ook nog stukjes uit de geschiedenis.

Unter den Linden

Een van de bekendste lanen in de Duitse stad Berlijn is Unter den Linden (Onder de Linden). De Pruisische koningen en de Duitse Keizers gebruikte deze weg als praalweg en de bourgeoisie als flaneerlaan. Nu zie je nog in de laan tekenen van de commerciële industriële revolutie en het zegevierende socialisme van de toenmalige DDR. Op de winteravonden is het er prachtig met de verlichte bomen.

De Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor ofwel Brandenburgse Poort is de belangrijkste poort van Berlijn. Hij werd gebouwd in 1788 en staat aan de Pariser Platz als afsluiting van de boulevard Unter den Linden. Het is de enige stadspoort van Berlijn die bewaard is gebleven. Vroeger moest je hier tol betalen, voordat je de stadsgrens over mocht steken.

Het is een van de bekendste monumenten in Berlijn met het beeld van Godin Victoria, als teken voor de triomf, boven de poort. Ook in die omgeving vind je het Rijksdaggebouw waar de Duitse regering zetelt, Het is helemaal gerestaureerd en door het gebruik van veel glas, heb je van daaruit een geweldig uitzicht over het centrum. In Berlijn vind je mooie kastelen en gebouwen en er zijn tal van musea en theaters.

Museum eiland

In de rivier de Spree ligt een klein eiland, het Museum eiland, je vind vijf musea van wereldklasse en ook de kathedraal van Berlijn is daar ondergebracht. Deze unieke gebouwen en musea staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Rijksdag

Het Rijksdaggebouw, het huidige Duitse parlementsgebouw,  aan het Platz der Republik stamt oorspronkelijk uit 1894, maar is in 1933 door brand gedeeltelijk verwoest. Het historische gebouw is weer helemaal gerestaureerd en gerenoveerd en is zeker de moeite waard om te bezoeken. 

Holocaust-Mahnmal

Wat ook erg indrukwekkend is om te bezoeken: het Denkmal für die ermordeten Juden Europas, ook wel Holocaust-Mahnmal genoemd. Dit indrukwekkende monument is opgericht ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken die variëren in hoogte van 20 cm tot 4,5 meter met een tussenruimte van 95 cm. Onder dit veld is een expositieruimte ingericht. Het monument is ontworpen door de Amerikaanse architect Peter Eisenman. Hij heeft met het veld met golvende blokken het gevoel van desoriëntatie en isolement op willen roepen die symbool staat voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Gedächtniskirche

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche staat op de Breitscheidplatz in het stadsdeel Charlottenburg, ook deze Protestantse Gedächtniskirche is een belangrijke bezienswaardigheid in Berlijn. Oorspronkelijke werd de kerk in 1891-1895 gebouwd naar een ontwerp van architect Franz Schwechten, ter herinnering aan keizer Wilhelm I. De kerk raakte echter zwaar beschadigd door een luchtaanval in de Tweede Wereldoorlog. Nu staat er een nieuwe, opvallend moderne betonnen kerk met prachtige blauwe glas in lood ramen naast de oorspronkelijke kerk gebouwd.

Hackescher Markt

Hou je van kunst dan moet je zeker het gebied rond de Hackescher Markt bezoeken, daar vindt je de meest innovatieve en prikkelende kunstgalerijen. Begin in de Auguststrasse en neem dan de straten die hierop uitkomen. Op donderdagavonden zijn er vaak gratis openingen met wijn en snack.

Arena Berlin.

Heb je genoeg van de stad, dan kun je lekker gaan zwemmen bij de prachtige Arena Berlin. Je vind het in hartje Berlijn in de rivier de Spree, aan de kade verbonden door een zonnedek met strandstoelen. In de winter wordt het zwembad en zonnedek volledig overdekt. Er is ook een sauna bij, je kunt je lekker laten masseren of een yoga les nemen. Het kan er wel erg druk zijn, maar op vrijdag en zaterdag kun je er tot 3 uur `s nachts een frisse duik nemen.

arena berlin

Tropical Islands

Wil je echt helemaal de stad uit, ga dan naar het prachtige Tropical Islands, het ligt ongeveer 60 km ten zuidoosten van Berlijn bij het plaatsje Brand. Het is het grootste overdekte tropische zwembad van de wereld, met een oppervlakte van 66.000 m², vol met zwembaden, sauna’s, restaurants en glijbanen. Het gebouw werd ooit gemaakt om er zeppelins in te kunnen bouwen en heeft daarom geen ondersteuningspalen, het is hierdoor het grootste gebouw zonder verdere ondersteuning, het is maar liefst 360 meter lang, 210 meter breed en 107 meter hoog.

Deze mooie overdekte tropische strand heeft een jungle met wel 50.000 Zuid Amerikaanse bomen, in wel 500 verschillende soorten. Waar het water aan het regenwoud grenst maken de grotten en een waterval het tot een echte jungle. Op het strand staan ook tenten en bamboehutjes waar je tegen vergoeding kunt overnachten, het strand romantisch verlicht met fakkels en er zijn exotische shows. Je kunt er ook met z`n tweetjes in een luchtballon omhoog, je zweeft dan 55 meter boven de jungle, wat een prachtig uitzicht geeft. 

tropisch berlijn

Hou je meer van actie ga dan voor de 27 meter hoge glijbanen en lekker ontspannen kan in de bubbelbaden. Ook is er een groot wellness complex waar je sauna’s, stoombaden en dampbaden vind. Nadeel is wel dat je voor de glijbanen en de wellness apart moet betalen, bovenop de entreeprijs van het tropisch strand.

Natuurlijk kun je in Berlijn ook:

Winkelen in grote moderne winkelcentra of genieten op de vele terrassen, in de cafés of bistro’s. Er worden vaak uiteenlopende festiviteiten georganiseerd, zoals de bekende kerstmarkten, maar ook talloze beurzen en sportevenementen. In de avond is er in sommige straten prachtige verlichte bomen, wat het een romantische sfeer geeft. In Berlijn kun je ook verschillende buiten activiteiten beleven, er is genoeg natuur voor een heerlijke wandeling of fietstocht. In de stad liggen twee meren, waar je kun varen en ontspannen.

 

Berlijn heeft wel 3  vliegvelden, maar je kunt ook naar Berlijn reizen met de hoge snelheidstrein of met de auto. In Berlijn zijn genoeg accommodaties voor een heerlijk verblijf, van goedkope pensions tot luxe hotels. In de stad kun je gemakkelijk reizen met de trein en trams. In Berlijn kunnen toeristen een BerlijnWelkomskaart kopen, daarmee kun je gratis reizen en krijg je veel kortingen.

 


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet en uit eigen portfolio © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Berlijn #stedentrip #Berlin

(Gedeelten van deze pagina plaatste ik eerder tijdelijk op Tallsay met behoud van auteursrecht jul 2017)