Ligging/klimaat/landschap

Zuid Afrika ligt op de uiterste zuidpunt van het werelddeel Afrika, het heeft een oppervlakte van 1.221.037 km². De punt wordt omsloten door de Atlantische en de Indische Oceaan. Verder deelt het landgrenzen met  Namibië, Botswana en Zimbabwe in het noorden, in het oosten grenst het aan Mozambique en Swaziland. Het kleine staatje Lesotho wordt helemaal omringd door Zuid Afrika. De hoofdstad van Zuid Afrika is Pretoria, maar Zuid Afrika heeft eigenlijk 3 hoofdsteden:

 

Pretoria hier zetelt het bestuur
Kaapstad hier zit de wetgevende macht
Bloemfontein hier vind je de rechtelijke macht

  

Zuid Afrika is verdeeld in 9 provincies met elk een eigen hoofdstad:

 

West Kaap Kaapstad
Oost Kaap Bisho
Noord Kaap Kimberley
Vrijstaat Bloemfontein
Kwazoeloe-Natal  Pietermaritzburg
Noordwest Mafikeng
Gauteng Johannesburg
Limpopo Pietersburg
Mpumalanga Nelspruit

 

Klimaat en landschap

In Zuid Afrika is het zomer in december en winter in juni, doordat het land ten zuiden van de evenaar ligt. Er zijn een aantal verschillende klimaten in het land.

 

Zeeklimaat in het zuiden en oosten van het land, er valt het hele jaar door regelmatig neerslag.

 

Mediterraan klimaat in de laaglanden rond Kaapstad, met regenachtige warme winters en hete zomers.

 

Woestijnklimaat in het westen van het land, met groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht en bijna nooit neerslag.

 

Tropisch klimaat in het noorden, warm met kleine temperatuursverschillen door het jaar heen.  

 

Het landschap in Zuid Afrika is heel veelzijdig. Een groot deel van Zuid Afrika bestaat uit een centraal plateau, met een hoogte van ± 1500 m., het highveld genoemd. Dit gebied wordt omzoomd door ruige bergen, een vlakte in het oosten, het lowveld, kustgebied en in het noordwesten de woestijnachtige Kalahari.

 

In het binnenland zie je veel gebieden begroeid met hoog gras en lage bomen, het zogenaamde bushland. Maar Zuid Afrika kent ook hele droge woestijnachtige gebieden, dicht bossen, ruige bergen en zandstranden.

 

In de Drakensbergen ontstaat de belangrijkste rivier van het land, de Oranjerivier, die naar de Atlantische oceaan stroomt. De Vaal, de Limpopo, de Tugela en de Grote visrivier zijn  andere voorname rivieren.