Hoedspruit

Hoedspruit is een klein stadje in het centrale laagveld in de provincie Limpopo. Gesitueerd net buiten het beroemde Kruger National Park, tussen de ingangen bij Orpen en Phalaborwa. Het is een stad vol karakter en vriendelijke mensen. De bevolking leeft voornamelijk van de landbouw en het toerisme. Het stadje is daarvoor gunstig gelegen, midden tussen de vele attracties in de regio, zoals het Cheetah Breeding Project, Moholoholo Revalidationcentrum, Blyde River Canyon, de Panoramaroute en een Microlight Flying School. Ook worden er allerlei activiteiten aangeboden in de omgeving, zo kun je vogels spotten, een gamedrive maken,paardrijden tussen de wilde dieren of een ritje maken op een olifant. In Hoedspruit en omgeving zijn veel verschillende mogelijkheden om te verblijven, of je nu zoekt naar een luxe 5 ♦♦♦♦♦, een eenvoudige B&B of een goedkope rustplaats voor backpackers. Ook vind je er een verscheidenheid aan restaurants en winkels. 

 

Voor de grote boodschappen kun je terecht bij de Spar of de Pick en Pay. Ook is er een pompstation in Hoedspruit en een garage. La Bamba, is een klein winkeltje ( naast het pompstation) met vanalles en nog wat, zij zijn elke dag open.

 

Het stadje ligt in een prachtige omgeving in de eindeloze vlakten van het bushveld, met de Marula, acacia en mopanebossen en naast de steile kliffen van bergen. Hoedspruit heeft hier zijn naam aan te danken. De pioniers kwamen na een lange tocht over de bergen in de hitte van het laagveld. Een van hen deed zijn hoed af en gooide hem in het koele water van de  “spruit”, (rivier de Sandspruit) en besloot hier te blijven. Net buiten het station staat, als een soort parasol, een beeld van een hoed als herinnering aan dit verhaal, inmiddels is de rivier grotendeels droog.

 

De warmste maanden zijn meestal december, januari en februari, met temperaturen die kunnen oplopen tot boven de 40 ºC, maar gemiddeld liggen tussen de 31° C en 20 ° C. De jaarlijks gemiddelde max. temperatuur is 28,6 º C. de jaarlijkse gemiddelde min. temperatuur is 15,4 ° C. De koelste maand is meestal juli, met gemiddelde temperaturen tussen de max. 24,7 ° C en min. 9 ° C.

 

Per jaar valt er maar ± 513mm, vaak in hevige buien, waarna het snel weer zonnig wordt. Een onweer in dit gebied gaat vaak gepaard met  zware regenval en spectaculaire verlichting, dit komt gemiddeld 25 per jaar voor. Het regenseizoen valt tussen okt. en mrt., met de meeste regen in dec. en jan. In deze periode transformeert de omgeving in een weelderig groen paradijs, om tijdens de droge zomermaanden weer te veranderen in droge geel / bruine bossen en velden. In de omgeving van Hoedspruit  komt meestal geen malaria voor, maar het is aan te raden om voorzorgsmaatregelen te treffen en een insectenwerend middel om muggenbeten te voorkomen tijdens het regenseizoen.

 

Kamogelo Tourism Centre

Hoedspruit heeft een prachtig winkelcentrum, Kamogelo Tourism Centre, wat een uniek Oost-Afrikaanse architectuur heeft. In het centrum zijn meer dan 28 winkels en restaurants, met een breed scala van producten en activiteiten. Er is o.a. een kapper, juwelier, fotograaf, cadeauwinkel, een winkel met prachtige Afrikaanse zijde, een zomer spa, een pub, diners,  eetcafé (Deli), een car-wash en meer.

 
 
Bij de Ngena Deli is het goed toeven op het mooie terras met prachtig uitzicht. Deze delicatessenwinkel met koffiebar en openlucht restaurant wordt geleid door een Nederlandse eigenaar. De Deli heeft een bakkerij, waar ze heerlijk vers brood maken, ook verkopen ze er geïmporteerde producten zoals lekkere kaas.
 
 
Ook een bezoekje waard is de Tribal Art Gallery van Alex Zamoumis, een galerie waar collecties van tribale kunst, verzameld de afgelopen 30 in Zuid Afrika, getoond worden. Elke maand is er een nieuw thema uit de inheemse cultuur, zoals sieraden, manden, aardewerk, wapens, medische hulpmiddelen of spirituele, rituele en culturele objecten. De galerie is betrokken bij vele 'self-help' projecten, mensen worden aangemoedigd om hun vaardigheden en kunst traditie als bron van duurzame inkomsten te maken.
 

Reizen naar Hoedspruit

Vanuit Johannesburg is het met de auto een mooie rit naar Hoedspruit, via de N12 richting Witbank, vervolgens via de N4 tot Belfast. Bij Belfast de R540 richting Dulstroom en Lydenburg. In Lydenburg volg je de R36 die je naar Ohrigstad brengt, neem dan de R527 naar Hoedspruit. Het is mogelijk om de auto te huren in Johannesburg en deze in Hoedspruit weer in televeren of andersom. Zo kun je met de trein of het vliegtuig voor een van de ritten.

 

Er is een luchthaven Eastgate Airport, net buiten Hoedspruit, die gebruikt wordt voor civiele binnenlandse vluchten. Vanaf Johannesburg en Kaapstad is er een dagelijkse lijndienst van en naar het vliegveld, door  South African Airways. Er zijn ook andere binnenlandse luchtvaartmaatschappijen die regelmatige vluchten naar deze luchthaven. Eastgate Airport is ook erg geschikt voor prive charter vluchten.

 

Op de luchthaven zelf kun je bij Avis een auto huren, ook kun je van te voren een auto reserveren bij McFarlanes Safaris, zij brengen dan uw auto naar de luchthaven, want hun kantoor zit in de Hoedspruit, ongeveer 10 km vanaf de luchthaven.

 

In Hoedspruit is een spoorlijn, in 2009 werd een nieuwe Premier klasse treindienst tussen Johannesburg en Hoedspruit werd geopend. Deze trein biedt bezoekers een ëëëëë service, met inbegrip van privécabines, vijfgangen maaltijden en spafaciliteiten. De lijndienst rijd een keer per week, vertrek op donderdagavond vanuit Johannesburg, aankomst vrijdag later in de ochtend, om vervolgens op zondagavond weer richting Johannesburg te vertrekken om daar op maandagochtend te arriveren. De treinrit door het prachtige landschap is genieten.