Taal, geld en cultuur

Taal

In Denemarken wordt Deens gesproken, langs de grenzen met Duitsland spreken een aantal inwoners ook Duits. In een gedeelte van Jutland wordt een opvallend dialect gesproken. In Denemarken leven ook immigranten, zij spreken vaak ook nog de taal van hun thuisland. De voornaamste daarvan zijn: Zweeds, Noors, Turks, Urdu, Arabisch, Servokroatisch, Faeröers. Als toerist kun je ook op de meeste plaatsen met de Engelse taal terecht.

Het Deense alfabet heeft behalve de gewone 26 letters nog 3 letters extra :

 

geld

In Denemarken wordt betaald met de Deense Kroon, die wordt aangeduid met Kr of DKK. De kroon is weer onderverdeeld in 100 øre. De wisselkoers van de munt is verbonden aan de Euro, er is een vaste koers van: EUR 1 = DKK 7,46038.  In het overzeese gebied Groenland wordt ook de Deense Kroon gebruikt, op de Faeröer Eilanden hebben ze de  Faeröerse kroon, die in waarde en aanduiding hetzelfde is, maar een eigen drukmotief hebben.

 

Mensen en cultuur

De Deense bevolking is vooruitstrevend en hecht veel waarde aan gelijkheid. De overheid staat dichtbij de bevolking en ongeveer 80% van de bevolking is aangesloten bij de staatskerk, Folkekirche genaamd. Het gezin is in Denemarken erg belangrijk, er wordt overal rekening gehouden met kinderen.

 

De heel bekende sprookjesschrijver Hans Christian Andersen was afkomstig uit dit land, hij schreef  o.a. de kleine zeemeermin, het lelijke jonge eendje en de prinses op de erwt.

 

Deense ontwerpen hebben vaak eenvoudige lijnen en weinig extra details, de materialen zijn natuurlijk en de producten functioneel, dit  design is wereldwijd bekend.