Brouwershaven

Brouwershaven is een heerlijke plek om even heerlijk te ontspannen, genieten van rust of juist heerlijk actief watersporten of wandelen langs het strand.

wapen Brouwershaven

Een korte vakantie in Brouwershaven

Brouwershaven ligt in de provincie Zeeland, op het eiland Schouwen-Duiveland aan het Grevelingenmeer. Brouwershaven ligt het meest noordelijk vlakbij de Brouwersdam. Vroeger had het een eigen gemeentehuis, maar na de herindeling in 1997 hoort het bij de gemeente Schouwen-Duiveland met het bestuur in Zierikzee. Het is al ontstaan in de dertiende eeuw toen de vier eilanden Schouwen, Bommenede, Dreischor en Duiveland door aanslibbing samengroeide tot 'Scouden' en 'Duvelant' en zo weer Schouwen-Duiveland ontstond.

plattegrond brouwershaven

Monumenten in Brouwershaven

Er zijn verschillende interessante monumenten voor de cultuurliefhebber te vinden in Brouwershaven. Een daarvan is het oude stadhuis aan de markt, de gevel is uit de Renaissance tijd en een van de mooiste van ons land volgens de deskundigen. Het voorste gedeelte van het gebouw stamt uit de 16e eeuw en de achterzijde is al in de 15e eeuw gebouwd.
Op het plein staat een standbeeld van Jacob Cats, hij is geboren in Brouwershaven en was een staatsman en groot volksdichter (1577 - 1660).In het Brouws museum vind je veel informatie over deze bekende Zeeuw.
Verder is er nog de St. Nicolaaskerk, het koor en de omgangen zijn het oudste deel van de kerk en stammen uit de 15e eeuw. In de kerk staat een orgel, de orgelkas uit 1557 is met verguld renaissance snijwerk versierd. De kerk wordt ook vaak aangeduid als de Grote kerk, vanwege zijn flinke afmetingen. De kerk is nog in gebruik voor diensten, maar wordt ook wel gebruikt voor muziek uitvoeringen, vanwege de goede akoestiek.

brouwershaven

Waar kun je verblijven in Brouwershaven.

Net buiten het stadje ligt Vakantiepark Landall Port Greve aan het Zeeuwse Grevelingenmeer. In een mooie omgeving staan de bungalows en comfort-bungalows, op loop afstand van het strand, sommige zelf met uitzicht op het strand of de jachthaven en voorzien van gratis internet.

Op het park zijn veel voorzieningen, zoals een goed gesorteerde supermarkt en een restaurant waar je lekker de typisch Zeeuwse mosselen kunt eten. Natuurlijk is er ook een flink overdekt zwembad met glijbanen en andere waterpret accessoires en 3 speciale kinderbaden, ook is er een infraroodcabine en zonnebank. Er is een gezellig binnen terras en een fijne plaza met een speelkasteel en reuzenballenbak. De kleine kinderen kunnen knutselen in de Bollo Club en in de vakantieperiode meedoen aan het Fun & Entertainment-programma. Regelmatig worden er duikintroducties gegeven en je kunt je vermaken met een potje poolbiljart of midgetgolf. Er is een sportveld, diverse speeltuinen en een kleine binnenspeeltuin, springkussen, spel-O-theek, mini-scooterbaan en diverse speelautomaten.

jachthaven brouwershaven

 Wat kun je doen in de omgeving

Vanuit Brouwershaven ben je snel op het strand, waar je heerlijk kunt vliegeren, wandelen, surfen, zeilen waterskiën en zonnebaden. De Deltawerken en Deltepark Neeltje Jans, met het zeehondenbassin en waterland zijn zeker een aanrader. Ook het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk en Bezoekerscentrum De Grevelingen zijn een bezoekje waard, net als Natuurgebied Slot Haamstede.
Wil je eens lekker winkelen dan kun je naar Zierikzee, Renesse, Middelburg of Burgh-Haamstede.

Evenementen zomers op het eiland:

Giro di Schouwen-Duiveland , elk jaar wordt deze fietstour georganiseerd, iedereen kan meedoen met 25 km, 50 km of de 100 km. De start/finish locatie is Fietscafé De Gekroonde Suikerbiet aan de Nieuwe Haven te Zierikzee. Meer informatie vind je op: http://www.girodischouwen-duiveland.nl/

Concert at SEA elk jaar genieten van een uniek festival aan de Zeeuwse kust. Meer informatie: http://www.concertatsea.nl/

markt

De Brouwse dag is Ieder jaar op de 2e zaterdag in juli. Er zijn een braderie, een museumstraat, een miniatuur stoomtrein, een ballonnenclown, een springkussen, een kindermolentje enz. en als hoogtepunt de Muziek-Play-Inn. Muzikanten hoeven zich niet aan te melden, maar komen met instrument en muziekstandaard, er zijn 2 repetities en om 16.00 uur wordt er dan een concert gegeven met HAFABRA muzikanten uit Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Er is vertier voor het gehele gezin en de entree is gratis.

Zomermarkten op het marktplein, met leuke streekproducten, kleding, gereedschappen, drogisterijartikelen, sieraden en voor de kinderen een draaimolen en suikerspinkraam. Vanuit Landall Port Greve rijdt er een treintje.

Kermis is er in Renesse:  eind juli en in Zierikzee: begin augustus


Afbeeldingen zijn rechtenvrij via internet en uit eigen portfolio  MereltjeFotografie ©

Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#Brouwershaven #dagjeweg #kortevakantie #zeeland #Schouwen-Duiveland #grevelingenmeer

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht jul 2017.)