Ligging/klimaat/landschap

 

België is een Koninkrijk in West Europa. Het deelt een grens met Nederland in het noorden, in het oosten ligt Duitsland, in het zuidoosten is de grens met Luxemburg en in het zuiden grenst het aan Frankrijk. In het westen heeft het een kustlijn aan de Noordzee. Het heeft een oppervlakte van 30.528 km². De hoofdstad van België is Brussel. België is verdeeld in een Vlaams gewest en een Waals gewest, die elk weer zijn onderverdeeld in 5 provincies, met elk een eigen hoofdstad. Verder is er nog het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

 

Vlaams gewest met de hoofdstad Brussel:   

 

  

Antwerpen Antwerpen
Limburg Hasselt
Oost Vlaanderen Gent
West Vlaanderen Brugge
Vlaams Brabant Leuven

 

Waals gewest: met de hoofdstad Namen: 

Waals Brabant Waver
Henegouwen Bergen
Luik Luik
Luxemburg Aarlen
Namen Namen

 

Klimaat en landschap

België heeft een gematigd zeeklimaat, wat gekenmerkt word door wisselvallig weer. De invloed van de zee is het meeste merkbaar aan de kust, daar is het verschil tussen zomer en winter het kleinst. In de gebieden meer landinwaarts zijn de temperatuur verschillen wat groter. In het bergachtige gebied meer naar het oosten is de invloed van de Noordzee het kleinst en door de hogere ligging zijn de gemiddelde temperaturen wat lager. In het hele land valt regelmatig neerslag. De winters zijn niet erg streng, met wel soms vorst periodes. De zomers zijn meestal koel.

 

Langs de kust in het westen van België ligt het strand met de duinen en daarachter de polders, laagvlakte en de Kempen. Het land is hier tot een hoogte van 100m en wordt laagland genoemd. Er zijn hier veel dennenbossen, weilanden en maïsvelden. Achter dit laagland liggen de Samber en Maasvalleien, met een hoogte tussen de 100 en 200 m. Hier is de grond erg vruchtbaar, er zijn veel akkers en weilanden op deze leemplateaus. Ten zuiden van Midden België, ligt Hoog België met hoogtes tussen de 200 en 500 m. Hier vind je veel bossen, met berken of sparren. Bij het Signaal van Botrange ligt met 694 m. het hoogste punt van België. In hoog België liggen de Ardennen en er zijn veel mooie grotten. In België lopen ook enkele rivieren, de grootste is de Schelde, verder zijn er o.a. de Dender, Demer en de Ourthe.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb