St Jacobsvlinder

Sint-Jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)              Groep: dagactieve nachtvlinder              Familie spinneruilen (Erebidae)

Sint-Jacobsvlinder is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinneruilen, onderfamilie beervlinders (Arctiinae). Deze vlinder waarschuwt ook met zijn kleuren voor het gevaar. "Niet eten, ik ben giftig"

De St Jacobsvlinder word tot ongeveer 3cm groot. De vleugels zijn zwart met twee rode stippen en een rode rand. 

Deze vlinder kun je zien van april tot en met begin augustus.

 

st jacobsvlinder

Je vindt de Sint Jacobsvlinder vooral op zandgronden, heide en duinen, in de buurt van jakobskruiskruid en enkele andere kruiskruidsoorten. Ze komen voor in Europa, maar ook Azië, Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika Bij de laatste drie is deze soort uitgezet om daar jakobskruiskruid te bestrijden.

st jacobsvlinder

Met mijn camera op pad kwam ik deze zebrarups tegen, met zijn fel geel met zwart streeppatroon viel hij onmiddellijk op.  Het is de rups van de sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) 

Deze rupsen leven op het sint jakobskruiskruid en eten het blad en de bloemen, de gifstoffen uit de plant slaan ze op, waardoor ze gevaarlijk zijn om te eten. In de natuur zijn de felle kleuren vaak een waarschuwing en dat is dus ook zo bij deze rups.

De eitjes waar de rups uitkomt zijn kleine gele bolletjes, meestal te zien onder een blad van de waardplant.  Na zijn rupsen bestaan word een rode pop en daaruit verschijnt later de Sint-jacobsvlinder.

st jacobsvlinder

Waarneming en eigen foto’s: Beekse Bergen NB juli 2017, Bergeijk Luchtkasteel juni 2021


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#StJacobsvlinder #nachtvlinder #vlinder #determineren #herkennen   #kenmerken