Distelvink

De distelvink of putter (Carduelis carduelis)          Orde: Passeriformes (Zangvogels)           Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)

distelvink putter

Een prachtig kleurig vogeltje kruiste mijn pad.

De distelvink is een heel kleurrijk vogeltje, hij heeft een rood masker met daaromheen een witte rand, achter op het kopje is hij zwart gekleurd. Bij de man loopt het rood helemaal voorbij het oog, bij het vrouwtje is het masker kleiner, tot halverwege het oog. Verder heeft hij een vrij stevige maar spitse snavel. Zijn vleugels zijn zwart met een opvallende gele streep. De buik en rug zijn bruin en licht bruin tot wit. De stuit is helemaal wit en de licht gevorkte staart zwart met witte vlekken. Ze worden ongeveer 12 tot 14 cm groot. 

De jonge vogeltjes hebben al wel de gele vleugelstreep en zwarte staart, maar niet het rode gezichtje.

 

distelvink putter

Wat eten ze?

De distelvink eet voornamelijk zaden van distels, kaardenbollen en paardenbloemen, dat kun je al zien aan de typische spitse driehoekige snavel.  De jongen worden wel groot gebracht met een dieet van insecten, vanwege de nodige eiwitten voor de groei. 

distelvink putter

Distelvinken leven graag in groepen zeker in de winter zie je ze met veel bij elkaar. Je kunt ze vaak vinden in de rand van het bos, maar ook in parken, boomgaarden en tuinen. Ze worden vaak als kooivogel gehouden en kunnen dan zelf water putten met een bakje uit een reservoir, zo komen ze aan hun tweede naam : de putter

distlvink putter

Deze mooie heel goed herkenbare vogeltjes zag ik in een groepje in de boomtoppen en wanneer er een opvloog om te verplaatsen, volge de rest ook, heel leuk om te observeren.

Waarneming en eigen foto's: Luchtkasteel mei 2019


#distelvink #putter #vogel #herkennen #fotografie