Bruinrode heidelibel

De verschillende rode libellen herkennen is soms lastig en de bruinrode heide libel zou ik niet altijd meteen in het rijtje van rode libellen plaatsen, vanwege zijn overwegend bruin / gele kleur .

Bruinrode heidelibel (Sympetrum striolatum)       Groep: Echte libellen(Anisoptera )      Familie: Korenbouten ( Libellulidae)

bruinrode heidelibel

Foto boven: Mannetje bruinrode heidelibel, Plateaux Hageven 2014

Mannetjes die al helemaal op kleur zijn hebben een vaal rood achterlijf. Het achterlijf van  volwassen vrouwtjes  is bruin/ roodbruin van kleur, jonge dieren, zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een geel bruin achterlijf. Aan de zijkant van het achterlijf van de bruinrode heidelibel staan zwarte streepjes, die niet aansluiten. Het achterlijf is slank van vorm en heeft geen knotsvorm aan het einde.

bruinrode heidelibel vrouwtje

Hierboven het vrouwtje van de Bruinrode heidelibel, foto gemaakt bij de Liskes in Bergeijk.

De poten zijn zwart met gele strepen en de zijkant van het borststuk verkleurt van geel naar grijsbruin, maar twee vlakjes blijven opvallend geel. De bruinrode heidelibel heeft geen doorlopende oogstreep. De ogen van de man zijn roodbruin, bij de vrouw lichtbruin tot groen. Het Pterostigma is rood bruin, waarbij de man meer rood en de vrouw meer bruine tinten heeft. 

bruinrode heidelibel

Waarnemingen en eigen foto’s: Landschotse heide, Plateuax en Liskes


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#libellen #bruinrodeheidelibel #korenbouten #determineren #herkennen  #familie #kenmerken