Ken jij de 6 spechten?

In dit blog vind je de 6 verschillende soorten spechten(Picidae) die we in Nederland kunnen tegenkomen. Wat zijn de verschillen, wat eten ze, waar vind je ze en eigen foto’s van deze mooie vogels.

bonte specht

Waarneming en eigen foto gemaakt op 19-7-2015

Natuurgebied “De Plateaux”

groene specht

Waarneming en eigen foto gemaakt op 23 11 2019

Vogelreservaat Beekloop Liskes 

Woody Woodpekker

De meest bekende specht in natuurlijk het stripfiguur Woody Woodpekker, gebaseerd op een grote Amerikaanse specht met een rode kuif (de gestreepte helmspecht) maar die zul je in Nederland niet vinden. We kennen hier 6 verschillende spechten, waarvan de bonte specht  en de groene specht de meest voorkomende zijn.

De 6 soorten:

De bonte specht is verreweg de meest bekende, maar veel mensen weten niet dat er 3 soorten bonte spechten bestaan. De kleine bonte specht, de middelste bonte specht en de grote bonte specht, elk met hun eigen kenmerken. Daarnaast kennen we hier de zwarte specht, de groene specht en de draaihals, een ondersoort van de specht die we hier in Nederland op doorreis kunnen bewonderen.

6 spechten soorten

                                                                                                                                Deze afbeelding is samengesteld uit wikipedia afbeeldingen

Verschillen tussen de bonte spechten:

De kleine bonte specht (Dryobates minor) is als volwassen vogel ongeveer 15 cm groot, vergelijkbaar met een mus. Hij heeft de kenmerkende zwart witte banen op de vleugels en rug, het mannetje heeft een rode kruin bij  het vrouwtje is dat zwart. Aan de onderkant van de buik is deze soort helemaal wit, in tegenstelling tot zijn grotere soortgenoten die daar rood of roze kleurtjes hebben. De kleine bonte specht is meestal stil en daarom lastig te vinden. In het voorjaar (broedtijd) en in het najaar laten ze wel van zich horen, het hebben een snelle hoge schelle roep: kikikikKiekie. Hun roffel is zachter maar langer dan die van van de grote bonte specht en klinkt een beetje als een naaimachine of hamertje tik 

 

verschillen bonte specht

De middelste bonte specht (Dendrocoptes medius) wordt tussen de 20 en 22 cm groot, vergelijkbaar met een kleine merel.  Ook hij heeft de kenmerkende zwart witte banen in zijn verenkleed. In tegenstelling tot de andere bonte spechten soorten hebben hier zowel het mannetje als het vrouwtje een rode kruin. Aan de onderkant van de buik een wat vaal rode/ roze gebied. De middelste bonte specht valt vaak het meeste op door zijn roep die op het krijsen van een gaai lijkt Wanneer hij af en toe roffelt, dan is dat een korte roffel, twee of drie keer na elkaar.

bonte specht

De grote bonte specht (Dendrocopos major) kan tussen de 23 tot 26 cm worden. Ook hier weer de kenmerkende zwart witte tekening. Het mannetje van de grote bonte specht heeft een rode kruin tot in de nek omrand met zwart, het vrouwtjes heeft bij deze soort weer een helemaal zwarte kruin en de jongen van deze soort hebben (zowel mannelijk als vrouwelijk) hebben een  vaal rode kruin en buikstreek, waardoor ze te verwarren zijn met de middelste bonte specht, bij de volwassen grote bonte specht is de buikstreek feller rood.

De grote bonte specht roffelt graag, het is een harde korte roffel. Wanneer hij roept hoor je een hoog: tsjik..tsjik...

Mooi fotoverslag van mijn ontmoeting met de bonte specht vind je hier.

verschil jonge groe bonte en middelste bonte specht

De Zwarte specht (Dryocopus martius) Ongeveer 45 en 55cm groot voor de volwassen dieren, vergelijkbaar met een kraai. Overwegend zwart gekleurd, maar het mannetje heeft een rode vlek die vanaf het voorhoofd naar de nek taps toe loopt. De vrouwtjes hebben alleen een rood kruintje. 

De zwarte specht klinkt een beetje als een mitrailleur, langzamer, zwaarder en langer dan die van de grote bonte specht. Hij heeft verder verschillende roepen: in paringstijd hoor je vaak een kauw-achtig geluid en een lachende roep, in vlucht hoor je een luide kru..kru..kru, wanneer hij zit hoor je een meer klagelijk geluid: kli-èèèhh

Mooi fotoverslag van mijn ontmoeting met de zwarte specht vind je hier

zwarte specht

De groene specht (Picus viridis) Deze soort wordt ongeveer  31 en 34cm. Deze vogel heeft een prachtige grijsgroene kleur die overloopt tot aan geel. Ook bij deze soort heetf het mannetje een rode kap en het vrouwtje zwart. De groene specht is de enigste soort hier in Nederland die het lachende geluid maakt wat we kennen van het stripfiguur Woody Woodpekker . De vogel heb ik nog niet kunnen fotograferen, maar ik vond wel een veer op het bospad, die aan hem toebehoort . Update 23 11 2019: Vandaag een mannelijk exemplaar van de groene specht op de foto kunnen zetten bij Vogelreservaat Beekloop Liskes (de foto toegevoegd bovenaan in dit blog)

De groene specht roffelt niet vaak, maar hij kan het wel maar het geluid is zacht en kort. De groen specht vind je vaak op de grond op zoek naar mieren. 

veren groene specht

De draaihals (Jynx torquilla) Deze ondersoort van de specht  heeft bruine, zwarte en grijzige strepen in het patroon van boomschors, hij valt daardoor nauwelijks op. Hij broed in Scandinavië  en passeert ons land wanneer hij naar warmere gebieden trekt in de winter. Om vijanden af te schrikken, draait hij met zijn kop alsof hij een slang is, vandaar ook de naam draaihals.

draaihals

Bovenstaande foto (screenshot) met toestemming geplaatst van Michael de Vries - Natuurvideo's 

Op het twitter account vind je ook deze en meer mooie natuur video's   https://twitter.com/MdeVriesnature 

Het leven van de specht.

Je hoort ze vaak, zeker in het voorjaar roffelen op de boom, ze zijn dan druk met het uithakken van hun nieuwe nest, maar ze roffelen ook om hun territorium af te bakenen.  Ze maken prachtig ronde gaten in de boom om hun nest te bouwen, elk jaar weer, omdat het mooie stevige nesten zijn, worden ze in de daarop volgende jaren graag gebruikt door andere vogels, zoals je hieronder kunt zien bijv de kraai

kraai bij spechtennest

 

 

 

Even kijken, ja goed gekeurd, hij hopt naar binnen.

spechten nest

Spechten eten voornamelijk insecten en larven die ze zoeken tussen boomschors en oud hout.  De groene specht kun je ook vinden op een grasveld, hij houd namelijk ontzettend van mieren. De grote bonte specht kun je in de winter ook op je voedertafel tegenkomen, hij eet in de winter ook graag zaden.

Hieronder zie je een nest in aanbouw, duidelijk nog vers gehakt en niet helemaal af.

spechten nest in aanbouw

Aanvullende afbeeldingen en informatiebron: Wikipedia

#specht #vogel #zwartespecht #bontespecht #groenespecht #draaihals #Picidae #fotografie #natuur #blog 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op behoud van auteursrecht mei  2018.)