Ameland

Ameland is een van de Waddeneilanden, vanuit het westen geteld, het vierde bewoonde eiland. Ameland hoort bij de provincie Friesland

De Waddeneilanden vormen de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee die aan de zuidkant van de eilandenrij ligt.

Het mooie Ameland bestaat voornamelijk uit zandduinen, er zijn vier dorpen op het eiland: Hollum, Nes, Buren en Ballum. Vroeger waren er ook nog Oerd en Sier, maar die zijn door stormen ten onder gegaan en liggen nu in zee. De veerdienst naar de wal wordt verzorgt door de MS Oerd en de MS Sier, waardoor de naam van deze dorpen voortleeft.

 

De totale strandlengte is 27 km en de totale lengte van de fietspaden is 100 km.

 

Op Ameland  ten oosten van Buren ligt het prachtig natuurgebied “Het Oerd” met de eendenkooi. Het is een drassig gebied waar veel vogels leven en waar via een aantal geulen het zeewater vrijelijk in- en uitstroomt.

Het oudste huis, gebouwd in 1516, staat in Hollum.

 

Ook een bezoekje waard is het dorpje Nes met leuke boetieks, musea en restaurantjes. Wil je lekker eten ga dan eens naar Eet en Dinercafé Rixt, er is ook een gezellige speelhoek voor kinderen. Rixt van Doniastraat 6 Nes

 

Gezellig uitje: Met de Robbenboot de Waddenzee op om zeehonden te spotten. Vertrek vanaf Smitteweg 1a Ballum.

 

Actief: Een fiets huren bij Kiewiet fietsverhuur, heerlijk er op uit, je krijgt gratis een plattegrond met daarop de fietspomppalen.

 

Accommodatie: WestCord Hotel Noordsee: ligt op minder dan een kilometer van het Noordzeestrand. Er is een gezellig grand café en bar, restaurant en een zonnig terras. Je kunt gebruik maken van een binnenzwembad met sauna, solarium en Turks stoombad. De hotelkamers zijn voorzien van toilet, badkamer, zitje, tv, telefoon en terras.

 

Typisch drankje: Amelander Nobeltje.