Mijn luchtdoop vliegen op ruim 36500 voet.

Een van de hoogtepunten uit mijn leven, letterlijk en figuurlijk, was mijn allereerste keer vliegen. Wilde ik in mijn tienerjaren wel eens het gevoel hebben dat ik in de wolken was, het duurde heel wat jaren, voordat ik echt met beide benen van de grond kwam.

tekening vliegtuig

Mijn hoogtepunt van ruim 36500 voet.

Mijn allereerste keer vliegen zal ik nooit meer vergeten, wat vond ik het spannend, eng en tegelijkertijd leuk, een droom die uit kwam. Nu doe ik niet aan half werk, dus ging de vlucht meteen van Amsterdam naar Johannesburg, maar liefst 11 uur vliegen, over een afstand hemelsbreed van 8979 km.

schiphol

Naar de luchthaven:

Vanuit mijn huis is het ruim 2 uur en een kwartier rijden naar Schiphol, dus om half 6 in de ochtend vertrokken we richting Amsterdam. Gelukkig was het rustig op de weg en konden we lekker doorrijden. Om kwart voor 8 kwamen we aan op de luchthaven en gingen we inchecken, zodat we niet meer met de koffers lopen te slepen. Daarna gingen we meteen maar door de douane. We hadden nog even wat tijd en dronken wat. Toen was het tijd om te boarden, de handbagage werd gecheckt, zakken leeg gemaakt, door de scanner, gefouilleerd en veilig bevonden mochten we aan boord.

vliegen boven de wolken

Het opstijgen:

Om 10.05 uur stegen we op, daar hebben we nauwelijks iets van gemerkt, even vaart maken en we waren in de lucht. Die eerste beelden vanuit de lucht, waren heel wonderlijk, we vlogen boven een dik wolkendek.

In het vliegtuig:

De stewardessen waren erg aardig en kwamen vaak langs met eten, drinken en zelfs ijs en maakten soms een praatje, waarbij ik hen vertelde dat dit mijn luchtdoop was. Er hingen kleine schermpjes, waarop je de vlucht gegevens kon zien. Op een zeker moment vlogen we met een snelheid van ± 1000 Km per uur, op een hoogte van 11100 m ofwel 36500 feet (voet) , met een buitentemperatuur van - 53 graden Celsius.

36500 voet hoog, 11100 m. ofwel 11,1 km hoog, pfff dat vond ik nogal wat.
Een voet: in het engels ft, foot, meervoud feet, is een lengte-eenheid die in de lucht en scheepvaart en Angelsaksische landen veel gebruikt word. Vroeger werden lengtes met voeten afgemeten en wanneer er kleine lengtes moesten worden gemeten, kwam de duim eraan te pas. Een voet was ± 11 à 12 duimen. Maar omdat niet elke voet even lang is en niet elke duim even dik, werd daar later een vaste maat voor afgesproken. In 1958 werd internationaal afgesproken dat 1 voet gelijk staat aan 12 inches. Een inch is gelijk aan 25,4 mm, dus een voet is 30,48 cm.
3 voet is weer gelijk aan een yard en in een Engelse mijl zitten 5280 voet.
In de lucht wordt er dus de vlieghoogte mee aan gegeven, in de scheepvaart worden er vaak de lengte van schepen en de maten van containers in uit gedrukt.

Landen en weer op vaste bodem:

De riemen moesten weer worden vastgemaakt en vanuit het vliegtuig leek de landingsbaan, nooit groot genoeg voor het vliegtuig. De miniatuur huisjes kwamen dichterbij, maar nog altijd leek dat reuze wiel nooit op dat ministreepje beton te passen. We zakten lager en minderden vaart, met een kleine schok maakten we contact met de grond, even flink in de remmen en de landing was een feit. Rond half 10 Afrikaanse tijd (half 9 in Nederland) waren we geland we op Johannesburg airport, sinds 2006 OR Tambo Internationaal airport genaamd. Nog even geduld en toen konden we het vliegtuig verlaten, via een lange gang en een roltrap kwamen we bij de paspoortcontrole, er waren twee rijen, een voor mensen met een Afrikaans paspoort en een voor buitenlanders. Ze wilden graag weten wat we kwamen doen en reageerden erg spontaan,“ You will enjoy our beautiful country”. Daarna konden we op zoek gaan naar onze koffers, ook hier was iedereen vriendelijk en behulpzaam.

pyreneeen

Zo kwam er een einde aan deze ervaring, ik heb ervan genoten en had het niet willen missen. Hoewel 11 uur vliegen misschien ook enigszins saai is, dat lange zitten, had ik vooral een feestelijk gevoel, ik was op reis naar een prachtig land, waar ik al jaren heen wilde gaan. Het uitzicht vanuit het vliegtuig bleef me bekoren. Soms helder, waarbij ik de Pyreneeën zag, soms boven de wolken zodat het een sprookjeswereld leek. Kortom geweldig.

De volgende dag zal ik verder vliegen, verder lezen?

 


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia: en uit eigen portofolio  MereltjeFotografie © Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#luchtdoop #vliegen #eerste keer #hoogtepunt #vliegen 

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht febr 2018.)

Maak jouw eigen website met JouwWeb