Bijzondere bomen ZuidAfrika

Zuid Afrika is een land dat erg tot mijn verbeelding spreekt. Ze zijn er natuurlijk bekend om het prachtige Krugerpark en alle wilde dieren. Maar er staan ook hele bijzondere bomen.

boabab bomen

De Nationale boom van Zuid Afrika

Een van die bijzondere boomsoorten is de Podocarpus Falcatus of wel Geelhout of Real Yellowwood, deze soort komt al honderd miljoen jaar voor in Zuid Afrika.

Je vind ze in de Drakensbergen en Soutpansbergen in de Limpopo provincie, de Bloubergen in Noord provincie en vanaf de Tafelberg omhoog langs de zuid en oostkust van de kaap in de provincies West en Oost Kaap.

Dit is ook de Nationale boom van Zuid Afrika, je ziet hem ook op verschillende wapens en vlaggen afgebeeld. Deze bomen worden gemiddeld zo’n 30 meter hoog, maar wanneer ze in het open veld staan, kunnen ze wel een hoogte bereiken van 45 meter. Door de wind wordt de groei gestimuleerd.

De meest bekende Geelhout boom is de Groot Boom in het oerbos van Tsitsikamma National Park. Dit park bevind zich in de provincie Oostkaap, ten noordwesten van Port Elizabeth.

De Groot Boom is al 800 jaar oud, maar nog heel gezond. Hij heeft een hoogte van 36,6 m en de kroonwijdte is wel 32,9 m. Deze boom heeft een stam omtrek van maar liefst 8,9 m, er zijn acht volwassen mensen nodig om met hun armen de boom te omspannen.

die groot boom

Ben je in die omgeving en wil je deze majestueuze boom en het woud er omheen bezoeken, dat kan het hele jaar. Er is een parkeerplaats langs de N2 in de buurt van de Paul Sauer brug over de Storms Rivier monding. Van daaruit is het ongeveer een kilometer omhoog lopen over een houten pad, het zal je ongeveer 10 minuutjes kosten. Je wandeling loopt langs prachtige inheemse struiken en bomen.

Er is bij de boom ook een uitkijkdek, van waaruit prachtig uitzicht hebt over het bos. Je kunt ook een langere wandeling kiezen, er is een route uitgezet van 2,6 km en een van 4,2 km, vertrekkend vanaf dezelfde parkeerplaats en eindigend bij Groot Boom.

De Baobab boom

De Baobab wordt ook wel apenbroodboom genoemd. Hij hoort bij de soort Adansonia waar acht verschillende soorten van zijn. Zes daarvan groeien in Madagascar, een soort in Australië en een groeit op het vaste land van Afrika.

Het zijn dik stammige bomen die groeien in droge, warme gebieden. De bomen kunnen wel 25 m hoog worden en hebben een uitzonderlijk grote stamomtrek. In die dikke stam slaat de boom water op tijdens het natte seizoen om zo in het droge seizoen te kunnen overleven. De Afrikaanse baobab kan wel een diameter hebben van 11 m met een omtrek tot 34 m. Elke lente komen er vruchten aan de boom, die gegeten worden door apen, zoals de baviaan. Olifanten eten de zachte bast van de boom.

De Baobab is 9 maanden per jaar kaal, het is een van de weinige bomen in de tropen, die zijn blad laat vallen. Door zijn vorm, dikke stam en relatief dunne takken, lijkt het alsof de boom op zijn kop staat, met de wortels in de lucht.

boabab boom

In Zuid Afrika in de provincie Limpopo, in Modjadjiskloof, enkele kilometers ten noordoosten van Polokwane, staat een Baobab Bar. Op het Sunland Nursery Big Baobab landgoed staat een Baobab boom van zesduizend jaar , dit is de grootste en oudste boom ter wereld.

De Baobab is 22 meter hoog en heeft een omtrek van 47 meter, in het midden van zo’n boom ontstaat een holte, de eigenaren hebben in 1993 deze holte leeg gemaakt en uitgegraven. In de ontstane ruimte is een bar gemaakt, waar je een drankje kunt nuttigen. In April 2017 is er helaas een grote top uit de boom afgebroken. Het is in de boom niet veilig meer en de bar is gesloten. 

Kunstenaar onbekend!

Dan heb ikzoekende naar informatie nog een merkwaardige boom ontdekt, zo op het eerste gezicht lijkt hij mooi en dik, maar niet heel erg bijzonder.

kunstenaar onbekend

Maar...........

wanneer we dichterbij gaan kijken, wordt het toch wel heel erg wonderbaarlijk wat we zien.In de boom zijn prachtige figuren uitgesneden, je ziet er allerlei dieren op, zoals een nijlpaard, slang, leeuw, krokodil, apen,cheetah enz.

houtsnijwerk

Het is een mysterie, want niemand schijnt te weten wie de kunstenaar was. Het is bovendien wonderbaarlijk, dat de boom gewoon blijft leven en groeien, terwijl er zoveel in gesneden is. Dit doet ons vermoeden dat de kunstenaar heel stiekem en langzaam dit kunstwerk heeft op gebouwd.

houtsnijwerk

Het is een hele speurtocht geweest om de locatie en het echte verhaal te achterhalen, maar uiteindelijk blijken de foto’s niet afkomstig uit ZA en het verhaal is verzonnen. De boom is te zien in Disney's Animal Kingdom Theme Park in USA


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia:  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2019

#ZuidAfrika #bomen #geelhout #Yellowwood #baobab #houtsnijkunst

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht sep 2017.)