Oeverlibel

Gewone oeverlibel (Orthetrum cancellatum)          Groep: Echte libellen (Anisoptera )         Familie Korenbouten (Libellulidae)

oeverlibel vrouw

De Gewone oeverlibel uit de Familie Korenbouten zijn de grootste en algemeenste oeverlibel die je in Nederland vind. De vrouwtjes zijn zoals je hier ziet bruin geel met zwarte strepen aan de zijkant. De mannetjes van deze soort zijn blauw op het achterlijf ( zie foto onder)

oeverlibel man

Op elke vleugel hebben ze bijna aan het uiteinde een zwarte vlek, pterostigma heet dat deftig. Dit verdikte stukje vleugel zorgt waarschijnlijk door zijn tegengewicht voor een betere vleugelslag, maar het is ook een onderscheidings- en herkenningsteken.  De plaats van het pterostigma, de grootte en de kleur zijn vaak soort specifiek en kun je dus als determinatiekenmerk gebruiken.

 

oeverlibel vrouw

De oeverlibel heeft een pijlvormig achterlijf: het begint breed, eindigt in een punt en heeft rechte zijkanten. De vrouwtjes en jonge mannetjes zijn voornamelijk geel/ geelbruin van kleur, zowel het lijf als de kop. Mannetjes zijn bruiner van kleur met een blauwe kleur op het achterlijf en een zwarte punt. Hoe ouder het mannetje hoe meer de blauwe kleur verdwijnt.

gewone oeverlibel
gewone oeverlibel man

De ogen zijn wat groen van kleur en bij het vrouwtje meer geel/groen. Een soort die erg lijkt op de vrouwelijke oeverlibel is de plasrombout, maar deze is slanker en de ogen zijn gescheiden.

gewone oeverlibel vrouw

Ze hebben wat overeenkomsten met de platbuik libellen, maar die zijn korter en breder. Ook heeft de platbuik een zwarte vlek bij de aanzet van de vleugel., waar de gewone oeverlibel hellemaal lichte vleugels heeft. Hieronder zie je dat de oeverlibel een echte rover is, hij heeft hier een dikke vlieg als prooi.

oeverlibel met prooi

Wat zijn de verschillen en hoe herken je de soorten lijkend op de gewone oeverlibel?

Bekijk de pagina van: plasrombout en platbuik.

 

Waarneming:  Vrouwelijke oeverlibel mei 2014, Lommel heide, mannelijke oeverlibel mei 2018  Prinsenpark Retie, juni 2018 in Vlaams natuurreservaat Goorken Arendonk, Wellenseind augustus 2021


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet. 

#libellen #gewone oeverlibel #rombouten #determineren #herkennen  #familie #kenmerken 

Afbeeldingen zijn uit eigen portfolio MereltjeFotografie © .  Teksten door Mereltje Wereldspotter  © 2020