Hooibeestje

Het hooibeestje is een klein oranje/bruin  vlindertje dat vrij algemeen voorkomt in Nederland. Ze leven zelfs in heel Europa, maar ook in Afrika en Azië.

Hooibeestje(Coenonympha pamphilus)         Groep: Dagvlinder        Familie: Nymphalidae( aurelia's) 

hooibeestje

Het hooibeestje is een klein vlindertje, zijn voorvleugel is ongeveer 15 mm. Wanneer hij met gesloten vleugels zit, zie dat de bovenste vleugel oranje is, met een zwarte oog vlek met een witte kern, de achterste vleugel is bruin grijs van kleur.

 

hooibeestje vlinder en rups

Wanneer hij met open vleugels zit zie je op de oranje vleugels een smalle bruine rand, op de punt van de voorvleugel staat een kleine zwarte oog vlek. .De rups is groen met heel kleine witte spikkeltjes en op de rug een iets donkerdere streep (voorbeeld afbeelding via de vlinderstichting)

.Je ziet de vlinders vaak laag bij de grond, omdat het geen al te beste vlieger is. De waardplanten zijn verschillende grassen, zoals zwenkgras, schapengras en beemdgras. Het leefgebied zijn daarom vooral graslanden, maar ook heidevelden en bermen.

                                      Foto  De Peel aug 2019

hooibeestje

                                         Foto:  Budel Kempenbroek, juni 2019

hooibeestje

Deze foto  (beneden) maakte ik mei 2018 in natuurgebied De Plateaux.

hooibeestje vlinder

 

 

 

 

 

En ook in mijn eigen tuin vond ik een hooibeestje op de bladeren van de blauwe regen  in juli 2018

Waarneming en eigen foto’s: De Plateaux mei 2018, Arendonk Goorken juni 2018, Volmolen Dommeldal juli 2018, Tuin juli 2018, Budel Kempenbroek juni 2019, De Peel 2019


Geraadpleegde bronnen: Wikipedia en vlindernet.

#hooibeestje #aurelia #vlinder #determineren #herkennen  #kenmerken