Ligging/klimaat/landschap

 

Denemarken is een koninkrijk in het noorden van Europa. Een gedeelte van Denemarken is een schiereiland aan het Europese vaste land, het andere deel bestaat uit meer dan 500 eilanden, waarvan Sjælland het grootste is. In het noordoosten is er via een brug een verbinding met Zweden.Het land is bijna helemaal omsloten door water, het heeft in het oosten en noordoost een kustlijn aan de Oostzee en in het westen aan de Noordzee. In het zuiden grenst het aan Duitsland. Het heeft een oppervlakte van 43.094 km². De hoofdstad is Kopenhagen. Denemarken is verdeeld in 5 regio’s, met elk een eigen hoofdstad.

 

Regio Hoofdstad
Region Hovedstaden, Hoofdstad Hillerød
Region Midtjylland, Midden-Jutland Viborg
Region Nordjylland, Noord-Jutland Aalborg
Region Sjælland,Seeland Sorø
Region Syddanmark, Zuid-Denemarken Vejle

 

 

Denemarken heeft 2 overzeese gebieden, die een eigen bestuur hebben, de Faeröer Eilanden en Groenland.

Klimaat en landschap

Het klimaat in Denemarken is wordt beïnvloed door de Noordzee, er heerst een gematigd zeeklimaat.  In de winter is de gemiddelde temperatuur 0°C, maar wanneer er een oostenwind staat, kan de temperatuur wel dalen tot -31°C. Het kan voorkomen dat het Kattegat in dergelijke koude periode gedeeltelijk dichtvriest. In de zomer is de gemiddelde temperatuur rond de 16 °C, maar kan soms door de oostenwind stijgen tot wel 35 °C. In de periode tussen augustus en oktober valt de meeste neerslag.

 

Over het algemeen heeft Denemarken een vlak landschap, met in het zuiden een waddengebied en polders, meer naar het noorden liggen diepere inhammen verscholen achter landtongen.  In het oosten is het wat heuvelachtig, met als hoogste punt Yding Skovhøj met 173 m. De kust in het oosten heeft fjorden, waarvan Limfjord de grootste is, dit fjord loopt van het noorden midden door Jutland tot aan het Tyborønkanaal, dit maakt een verbinding met de Noordzee. Het eiland Bornholm in de Oostzee is een ruig gebied van zandsteen en graniet en sterk hellende kliffen.