Taal, geld en cultuur

Taal en Geldzaken

In Noorwegen is de officiële taal Noors, maar er worden verschillende dialecten gesproken. Er zijn 2 officiële schrijftalen: Bokmål en Nynorsk, waarvan Bokmål het meest gebruikt wordt. In de gesproken taal lijken de meeste dialecten echter op Nynorsk. Onderling verstaan de sprekers van de dialecten elkaar goed.

 

De 26 letters van het Latijnse alfabet worden gebruikt om het Noors te schrijven, met de toevoeging van 3 tekens: de æ, de å en de ø

 

In de toeristische gebieden kun je meestal ook met Engels terecht.

 

De munteenheid in Noorwegen is de Noorse kroon (NOK) De kroon is weer verdeeld in 100 øre. € 1,- is bijna 8 kroon waard.

 

Mens en Cultuur

De mensen in Noorwegen zijn over het algemeen familiair en gemoedelijk, maar tegen vreemden een beetje terughoudend. De meeste Noren leven in een sterke band met de natuur, ze zijn sportief en hun activiteiten passen ze aan aan de seizoenen.

 

Wereldwijd is er een mythe over Trollen, die voornamelijk in Noorwegen is ontstaan en er zijn dan ook verschillende musea, waar de geschiedenis van de Trol te zien is. Trollen zouden vroeger in de bossen en tussen de rotsen hebben geleefd, maar slechts in de nacht actief zijn. Wanneer zij met  zonlicht in aanraking zouden komen, werden ze van steen. In sommige rotsen menen mensen de versteende figuren te herkennen. Op verschillende plaatsen in Noorwegen zijn grote beelden van Trollen, met hun omvangrijke oren en lange spitse neuzen.

 

Eten en drinken

In Noorwegen worden meestal 3 maaltijden gegeten, eventueel aangevuld met een hapje in de avond, Kvelds genoemd.

 

Ontbijt en lunch bestaan meestal uit brood, soms aan gevuld met fruit of yoghurt. Er zijn talloze soorten bruin brood verkrijgbaar en natuurlijk is er ook wit brood, Loff geheten en knäckebröd in allerlei soorten. Het verse brood koop je vaak aan een stuk, je moet het zelf snijden, maar bij een warme bakker en de grotere supermarkten, zoals Meny en ICA is er vaak een snijmachine en kun je dat laten doen. Het verpakte gesneden brood, is vaak lang houdbaar en meer geschikt om te roosteren. Het brood wordt net als in Nederland belegd met kaas, gesneden of zoet, al wijken de soorten wel af. Zo is er in Noorwegen de Brunost, een bruine kaas, gemaakt van gekookte koe en/ of  geitenmelk, afhankelijk van de samenstelling, wat pittiger van smaak. Gulost is een gele kaas met een zachte smaak. Verder besmeren de Noren hun brood met leverpastei, verschillende soorten jam en appelmoes.

 

Het avondeten lijkt wel wat op de Nederlandse kost, aardappelen, vlees en groente, hoewel de aardappel vaak wordt gekookt in de schil en pas aan tafel word geschild. Populair is de Kjøttkaker  een soort platte gehaktbal. In plaats van groente eet men wel eens een saus gemaakt van rode bessen en suiker, tyttebær genaamd. Bij de maaltijd wordt vaak een dunne cracker, flatbrød plat niet gegist brood, geserveerd.

 

Verder makkelijk verkrijgbaar in Noorwegen is de Grandiosa, een diepvriespizza en een pølse, een hotdog op een broodje of pannenkoek (lefse ) en ook ijs wordt veel gegeten.

Het kraanwater in Noorwegen is schoon en goed te drinken.

 

Alcoholische dranken, zoals bier wijn enz., zijn duur, maar van goede kwaliteit. Ze zijn niet in de supermarkt te koop, je moet er voor naar de Vinmonopolet, een staatswinkel.

Akevitt is een typisch Noors drankje, gemaakt met aardappelen en komijn.