5 manieren om je gelukkiger te voelen

Je gelukkig voelen is een van de fijnste dingen die er is, de wereld wordt er mooier door. Maar niet altijd is het gemakkelijk om het geluk te vinden. Wel kun je proberen om je gevoel wat bij te sturen.

Mijn 5 manieren om me gelukkiger te voelen. Ze helpen me om me weer wat blijer te voelen als ik erg down ben.

klavertje 4

1  Glimlach

Glimlach ook als je gevoelens daar even niet naar staan. Doen alsof je glimlacht , een nep glimlach, het lijkt raar en vreemd, maar uiteindelijk zal je je vaak toch gelukkiger gaan voelen. Dit heeft twee redenen:

glimlach

• Als je je mondhoeken optrekt en probeert te lachen, verandert je gezichtsuitdrukking, dit heeft directe invloed op bepaalde hersenactiviteiten die het geluksgevoel opwekken.
• Een glimlach werkt aanstekelijk, het geeft je een opener, aardiger en gelukkiger uitstraling, anderen zullen dat opmerken en ook vriendelijker reageren, waardoor jij je weer prettiger gaat voelen.

2 Muziek

Muziek kan je stemming beïnvloeden, van droevige muziek wordt je vaak een beetje somber, maar kan je heerlijk door moeilijke emoties loodsten. Rustige muziek kan je een ontspannen gevoel geven en vrolijke muziek kan er voor zorgen dat je je blijer voelt.

muzieknoot

Luister naar opgewekte muziek, zing lekker mee, neurie of maak een dansje, je zult er echt van opvrolijken. Ook hier spelen de hersenen weer een rol, ze zijn geprogrammeerd om muziek te interpreteren en er emotioneel op te reageren. Blije muziek zorgt dus voor een vrolijke emotie. Je gaat door meezingen vaak ook wat sneller ademhalen, omdat het meestal vlotte muziek is, ook dit is een fysiek kenmerk van geluk.

3 Actief zijn

Ga een klein stukje wandelen, liefst lekker in de buitenlucht, deze kleine activiteit stimuleert de productie van het geluks hormoon endorfine in je lichaam. Je zult je er beter door gaan voelen. Maar ook andere kleine activiteiten kunnen je dus blijer doen voelen, loop eens de trap op, wandel op en neer terwijl je telefoneert, praat wat energieker, lach, dans, huppel, doe een strekoefening of spring, als je maar beweegt.

bewegen

4 Maak een verschil

Bedenk eens een manier om iemand anders blij te maken en handel daarnaar. Geef eens iemand een compliment, stuur een kaart of een bloemetje, help een zieke buurvrouw, ga eens bij een eenzame oudere op bezoek, kook het lievelingsgerecht van je man, bak die lekkere cake voor bij het kopje thee na school, maak iemand blij. Het is namelijk besmettelijk, blije mensen, maken andere ook weer blij. En weten dat je iemand hebt blij gemaakt, geeft je een goed gevoel.

5 Geniet van een gezonde maaltijd

Een gezonde maaltijd bevat vit B, eiwitten en koolhydraten, die de aanmaak van endorfine stimuleren. Ook zal je een goed gevoel hebben over het feit dat je zo gezond bezig bent, weer twee hulpmiddelen om je beter te voelen.

Natuurlijk zijn deze tips maar een globale richtlijn, ieder persoon is namelijk weer een beetje anders. Ze zijn wel probleemloos en gemakkelijk uit te proberen. Bij de een zal de muziek het meeste effect hebben, bij iemand anders zal juist de wandeling, de goede daad of de glimlach het grootste effect sorteren. Het zijn natuurlijk niet de middelen waarmee je iemand uit een diepe depressie helpt, maar voor een slechte dag kunnen ze een grote ommezwaai betekenen. Ook niet elke dag is hetzelfde dus probeer gewoon even uit wat voor jou het beste werkt.

geluk

Persoonlijk wordt ik meestal vrolijk van een lekkere meezinger, even verder nergens aan denken, ondertussen heerlijk soppen of dweilen. Die glimlach heb ik ook eens geprobeerd, ik stond voor de spiegel en dacht probeer het wat let je, het was een raar gezicht, waarbij ik enorm om mezelf moest lachen. Ik ging daarna wel vrolijker aan de slag en had de rest van de dag nog een aantal giechel momenten en binnenpretjes, als ik me in gedachten weer zo raar voor die spiegel zag staan. Het werkte dus wel.


Afbeeldingen zijn rechtenvrij uit Wikipedia  en public domain 

#geluk #gelukkig #glimlach #gevoel #tips

(Dit blog plaatste ik eerder tijdelijk  op Tallsay met behoud van auteursrecht apr 2017)