Reizen naar/in Kroatië
Wanneer je naar Kroatië reist heb je een geldig paspoort nodig, met een geldige identiteitskaart wordt je meestal ook toegelaten. Maar bij problemen zoals bijv. een ongeval zullen de autoriteiten altijd om een paspoort vragen. Wanneer je maximaal 90 dagen in Kroatië blijft heb je geen visum nodig, voor een langer verblijf kun je een visum aanvragen bij de Kroatische ambassade in Den Haag.
Met de bus naar Kroatië.
Er is een busverbinding naar Kroatië, verzorgd door Eurolines, zij rijden 2 keer per week vanuit Nederland naar Kroatië en terug. Afhankelijk van vertrek en eindpunt is het tussen de 1200 en 1500 km. Er wordt gereden met vrij nieuwe bussen die van alle gemakken zijn voorzien, er is een toilet aan boord, airconditioning,verstelbare stoelen en de bus is rookvrij.
Je kunt je ticket vooraf boeken via internet en je moet je retour bevestigen via een plaatselijk kantoor in Kroatië. De kosten hiervoor zijn €3,- , daarvoor krijg je een reserveringsbewijs wat je moet lasten zien bij vertrek. Ieder mag 2 stuks bagage meenemen. Je kunt ook een ticket boeken om een aantal dagen door Europa te reizen, want Eurolines rijdt in 26 landen, naar meer dan 500 bestemmingen. Alle informatie over prijzen en vertrektijden kun je vinden op: www.eurolines.nl
Ook bieden verschillende touroperators, busreizen Kroatië aan. Bij deze reizen boek je meestal ook meteen hotel of camping en ben je gebonden aan een bepaalde duur van de reis.
Binnen Kroatië is het busnetwerk goed georganiseerd. Er zijn diensten die lagere afstanden rijden, maar ook verbindingen tussen de steden en dorpen.
Vliegen naar Kroatië.
Vanuit Schiphol en Brussel kun je dagelijks naar Kroatië vliegen, de vlucht duurt tussen de 2 en 2 ½ uur en ook vanuit Eindhoven en Düsseldorf gaan er regelmatig vluchten. Nieuw in 2011 ook vluchten vanuit Muenster-Osnabrueck Airport naar Rijeka in Kroatië ( vluchtduur 1 uur en 50 min.). Er is veel verschil in de prijzen, afhankelijk van welke dag je vliegt en met welke maatschappij. Met Croatia Airlines betaal je vaak een mooie prijs en ook prijsvechters zoals Ryanair vliegen op Kroatië. Meestal wordt er gevlogen op de luchthavens van: Zagreb, Split en Dubrovnik, maar in het drukke seizoen kun je vaak ook naar Pula en Zadar. Op de luchthavens van Kroatië zijn taxi’s aanwezig en je kunt er auto’s huren. Vaak is het goedkoper wanneer je de autohuur al vanuit Nederland / België regelt eventueel in combinatie met je vlucht.
Vanuit Zagreb zijn er ook dagelijks een aantal binnenlandse vluchten naar: Pula, Zadar, Split en Dubrovnik, vanaf 475 kuna (± € 67,- ).
Met de trein naar Kroatië.
Vanuit Nederland en België kun je met de hogesnelheidstrien naar München reizen, van daaruit kun je verder met gewone treinen naar Kroatië. Via internet kun je de hele reis plannen en tickets bestellen, voor sommige routes is het verplicht of aan te raden om te reserveren.
Er zijn ook tickets te koop waarmee je onbeperkt een vast aantal dagen door Europa mag reizen, de zogenaamde Global pass.
Binnen Kroatië zijn bijna alle grote steden met elkaar verbonden via het spoor. Van de grote steden is alleen Dubrovnik nog niet aangesloten op het net, vanuit Split kun je dan met een bus verder reizen. De laatste jaren is er veel verbeterd aan het spoor en de treinen in het land. De nieuwste treinen rijden op: Zagreb /Split en Zagreb /Osijek. Voor deze en andere binnenlandse treinen moet soms wel gereserveerd worden en er wordt een reserveringtoeslag in rekening gebracht. Om te reserveren kun je terecht op internet, maar ook op de meeste internationale spoorwegstations.
Met de auto naar Kroatië.
Je kunt ook met de auto naar Kroatië reizen, een reis van ongeveer 1200 en 1800 km afhankelijk van de bestemming. De route die het meest voor de hand ligt is de snelweg via Duitsland en Oostenrijk, daarna via Italië of Slovenië. Wel moet je dan behalve met de kosten voor de brandstof ook rekening houden met tol. Zowel in de landen waar je door reist als in Kroatië zelf, zijn veel snelwegen ook tolwegen. Op de site van CROATIAN MOTORWAYS vind je informatie over de wegen en de toltarieven in Kroatië.
Voor vertrek kun je op je groene kaart nakijken of de verzekering van je auto ook geldig is in Kroatië, je kunt dit zien aan de afkorting: HR bij de geldige landen. Bij pech onderweg is er een wegenwacht in Kroatië, de Hrvatski Autoklub
In Kroatië gelden veelal dezelfde verkeersregels als in Nederland, zo mag je niet telefoneren tijdens het rijden en mag niet onder invloed van alcohol zijn. Binnen de bebouwde kom mag je max. 50km p/h, op andere wegen mag je 90 km p/h. Op de snelwegen mag je 130 km p/h en met een bus, camper, auto met caravan of aanhanger mag je niet harder dan 80 km p/h.
In de hoofdstad Zagreb is het verkeer erg druk en lapt men de verkeersregels weleens aan de laars, daar kun je dan vaak ook beter aan de rand van de stad parkeren en verder gaan met de tram.
Wanneer je met het vliegtuig, de bus of trein naar Kroatië bent gekomen, kun je in het land makkelijk een auto huren om wat meer van de omgeving te gaan zien.
Je rijdt altijd met je dimlicht aan.
Andere manieren van reizen in Kroatië
Met de tram: In de steden Zagreb en Osijek zijn goede verbindingen met de tram. Kaartjes voor tram en bus kun je kopen bij het kiosk. Vaak is het voordeliger om een dagkaart te kopen, waarmee je onbeperkt mag reizen tot 4 uur in de nacht.
Met de taxi: In de meeste plaatsen kun je gemakkelijk een taxi vinden. Je betaald in de meeste gevallen een starttarief en een tarief voor de gereden km. sˊAvonds rekenen ze soms ook nog nachttarief, wat wel tot 20% duurder kan zijn. Sommige maatschappijen laten je ook nog apart betalen voor bagage. Het is daarom verstandig om van te voren precies naar de prijs te informeren, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Met de fiets: In toeristische plaatsen kun je soms ook fietsen huren, maar in het verkeer is het opletten geblazen. Ze zijn in Kroatië niet echt gewend aan fietsers in het verkeer. Maar in natuurgebieden en de Nationale parken is het erg fijn op de fiets, je ziet zoveel meer dan vanuit de auto.
Met de boot : Tussen de verschillende eilanden in Kroatië en van / naar Italië varen verschillende veerdiensten. Je kunt ook met de auto / fiets op een veer, dat scheelt soms een behoorlijk stuk omrijden. Ook zijn er touroperators die een cruise aanbieden bij Kroatië, langs de kust alle verschillende eilandjes aandoen. Maar ook een dagtocht of alleen een overtocht is mogelijk. De meeste diensten worden verzorgd door de Kroatische maatschappij Jadrolinija, zij hebben regelmatige diensten.